Publikacije

Publikacije i podizanje javne svijesti

Ukoliko svi građani, a naročito stručnjaci nisu upoznati s dječjim pravima te ukoliko nemaju senzibilitet za ozbiljnost problema zlostavljanja djece, mnogi će slučajevi zlostavljanja djece ostati neprepoznati, a djeci i roditeljima neće biti pružena odgovarajuća pomoć i podrška.Stoga je jedan od ciljeva Poliklinike podizanje javne svijesti o ovom problemu i promicanje dječjih prava, kroz stalnu komunikaciju s javnosti putem medija, web stranice te distribuciju promotivnih materijala, brošura i priručnika. Vjerujemo da će ova djelatnost pomoći u sprečavanju zlostavljanja, bržem prepoznavanju zlostavljane djece te kvalitetnijem pružanju pomoći.

dogodilo-se-sto-sada Dogodilo se, što sada…?

Leci za roditelje seksualno zlostavljanog djeteta

Publikacije Teme Rano prepoznavanje i primjerena intervencija mogu ublažiti posljedice seksualnog zlostavljanja i osigurati oporavak djeteta.

Objavljeno: 14.11.2016. | Pročitajte više >

socijalne vjestine djeteta Socijalne vještine djeteta

Publikacije Vodič za roditelje o tome kako razvijati socijalne vještine djeteta, kako razvijati samopouzdanje i samopoštovanje djeteta.

Pročitajte više >

brošura naslovna Brošura o Poliklinici

Publikacije Brošura o Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba, njenim djelatnicima, organizaciji rada i ciljevima djelovanja.

Pročitajte više >

Nasilna ponašanja mladih – Zašto je ljubav važna? Nasilna ponašanja mladih – Zašto je ljubav važna?

Vodič za roditelje

Publikacije Posljednjih godina znatno je poraslo razumijevanje rizičnih faktora i procesa koji pridonose i oblikuju dječja i adolescentna nasilna ponašanja. U skladu s tim, odgovornost je stručnjaka za djecu i mlade da kontinuirano razvijaju, primjenjuju i usavršavaju programe intervencije i prevencije nasilnog ponašanja djece i mladih.

Pročitajte više >

Je li moguće da je to ljubav? Je li moguće da je to ljubav?

Priručnik o nasilju u vezama mladih

Publikacije Nasilje u vezama mladih manifestira se kao ponašanje između dvoje ljudi  s ciljem kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad životom i postaje sve više ovisna o partneru, a izolirana od ostalih.

Pročitajte više >

Trebamo li brinuti? Trebamo li brinuti?

Priručnik o adolescentima za roditelje i stručnjake

Publikacije Adolescencija je doba odrastanja u kojem osoba uspostavlja ravnotežu između djetinjstva i zrelosti, to je razdoblje, kako ga neki nazivaju, samoodgoja, kad mlada osoba odbacuje autoritete, odbija roditeljsku kontrolu i zbližava se s vršnjacima. Adolescencija je vrijeme buntovništva, ispitivanja granica, naglih promjena raspoloženja, unutrašnjih sukoba i sukoba s okolinom.

Pročitajte više >

Mogu ja! Mogu ja!

Radna bilježnica za hiperaktivnu djecu

Publikacije Ova radna bilježnica za hiperaktivnu djecu koristi se također i u terapiji. Sadrži ideje i prijedloge kako prevladati određene poteškoće i postići uspješnije odnose, postići više samopouzdanje te asertivniju komunikaciju i graditi nedovoljno razvijene vještine potrebne za školski uspjeh.

Pročitajte više >

Dijete i trauma Dijete i trauma

Letak za roditelje

Publikacije Traumatskim događajem nazivamo neki težak i ugrožavajući događaj koji najčešće dolazi iznenadno i neočekivano i na ljude djeluje vrlo uznemirujuće i stresno.

Pročitajte više >

Hiperaktivno dijete Hiperaktivno dijete

Publikacije Danas se mnoga djeca opisuju kao “hiperaktivna” i čini se da je ovaj izraz postao jako popularan. No, ako je vaše dijete živahno, puno energije, u pokretu, brbljavo, znatiželjno, to još uvijek ne znači da je hiperaktivno, tj. da ima poremećaj pažnje-hiperaktivni poremećaj (popularna skraćenica ADHD dolazi od engleskog naziva Attention deficit/hyperactivity disorder).

Pročitajte više >

Kako pomoći tugujućem djetetu? Kako pomoći tugujućem djetetu?

Publikacije Danas se zna da djeca doživljavaju gubitak na način različit od onog na koji to doživljavaju odrasli. Naime djeca su ovisnija o svojoj neposrednoj okolini, pogotovo o odraslima koji o njima brinu zbog čega je za njih gubitak vrlo često povezan s intenzivnim osjećajima nesigurnosti i bespomoćnosti.

Pročitajte više >

Zanemarivanje djece Zanemarivanje djece

Publikacije Zanemarivanje je najčešći oblik zlostavljanja djece. Javlja se kad nije primjereno zadovoljena neka od djetetovih osnovnih životnih potreba, a može izazvati oštećenje zdravlja.

Pročitajte više >

Nasilje preko interneta – cyberbullying Nasilje preko interneta – cyberbullying

Publikacije Nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro.

Pročitajte više >

Spolni razvoj djeteta Spolni razvoj djeteta

Publikacije Jednako kao što dijete fizički napreduje, uči sve više riječi, iskazuje sve više osjećaja, pokazuje zanimanje za različite stvari, usporedno s tim spolno se razvija. Spolnost je normalan i zdrav dio ljudskog života, koji počinje rođenjem i nastavlja se tijekom života.

Pročitajte više >

Nasilje među djecom Nasilje među djecom

Publikacije Svrha ovog priručnika je pokušati odgovoriti na potrebe djece i pitanja odraslih s kojima se susrećemo u radu u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, a odnose se na nasilno ponašanje među djecom (bullying).

Pročitajte više >

I ja mogu uspjeti! I ja mogu uspjeti!

Djeca s poteškoćama u učenju

Publikacije Ovaj Priručnik namijenjen je roditeljima, odgajateljima, učiteljima, profesorima i djeci koja se u sustavu obrazovanja nazivaju i djeca s teškoćama u razvoju ili djeca sa specifičnim poteškoćama u učenju.

Pročitajte više >

1 / 212