Na skupu Zajedno protiv nasilja u školama

Na skupu Zajedno protiv nasilja u školama

U sklopu skupa Zajedno protiv nasilja u školama (međuresorni pristup fenomenu nasilja) održanom 20. veljače 2019. u Srednjoj graditeljskoj i tehničkoj školi u Zagrebu psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagaric je održala predavanje "Tretman djece i adolescenata s iskustvima bullyinga i cyberbullyinga". Prikazala je znanstvene spoznaje i primjere slučajeva rada kako s djecom počiniteljima i žrtvama, tako i roditeljima i sustavom zaštite djece.
Pročitajte više →

 Kognitivno bihevioralna terapija: sinteza dva terapijska pravca

Kognitivno bihevioralna terapija jedan je od najraširenijih terapijskih pravaca. Relativno brzo i efikasno može pomoći u ublažavanju i uklanjanju neugodnih simptoma, stoga ju klijenti često odabiru. Iako se danas u govornom i pisanom obliku uvriježio naziv kognitivno bihevioralna terapija, radi se o dva posebna, iako bliska terapijska pravca. Danas većina terapeuta svoju orijentaciju opisuje kao kognitivno bihevioralnu, bez obzira koristi li u svom radu više  kognitivni ili bihevioralni model psihopatologije.
Pročitajte više →
RTL: O Instagram jajetu i pritiscima društvenih mreža

RTL: O Instagram jajetu i pritiscima društvenih mreža

U emisiji RTL danas objavljen je prilog novinarke Ide Hamer o "najpoznatijem jajetu na svijetu"  koje je na Instagramu lajkalo više od 52 milijuna ljudi. Mnogi su lajkali jaje pretpostavljajući da je riječ o kampanji kojom se želi dokazati da bilo što uz dobru promociju na društvenim mrežama može prikupiti gomilu lajkova. Prije nekoliko dana to najpozantije jaje je puklo uz tekst "Nedavno sam počelo pucati. Dutukao me pritisak društvenih mreža."
Pročitajte više →
Slobodna Dalmacija: “Djeca ne postaju nasilna preko noći, vratimo preventivne psihološke preglede predškolaca”

Slobodna Dalmacija: “Djeca ne postaju nasilna preko noći, vratimo preventivne psihološke preglede predškolaca”

U "Slobodnoj Dalmaciji" je u magazinu Spektar subotu, 2. veljače 2019., objavljen opširan intervju s ravnateljicom prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander povodom izlaska knjige "Znanost i umjetnost dogoja". Ravnateljica je razgovarala s novinarkom Marijanom Cvrtilom, a njen tekst pod naslovom "Djeca ne postaju nasilna preko noći, vratimo preventivne psihološke preglede predškolaca" prenosimo u cijelosti:
Pročitajte više →
Na svečanoj promociji knjige “Znanost i umjetnost odgoja”

Na svečanoj promociji knjige “Znanost i umjetnost odgoja”

Svečana promocija knjige „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ održana je jučer u prepunoj dvorani Stare gradske vijećnice u Zagrebu. Uz glavnu urednicu knjige prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander i izvršne urednice psihologinje Miju Roje i Teu Brezinšćak, u stvaranju ove knjige sudjelovalo je još 29 autora, djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog telefona. Promociju su svojim prisustvom uveličali: izaslanica Predsjednice Renata Margaretić Urlić, savjetnica Predsjednice za društvene djelatnosti i mlade, zamjenica Gradonačelnika grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rektor  Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras i rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč – Knežević  te brojni drugi predstavnici ministarstava i Grada Zagreba, saborski zastupnici, dekani, ravnatelji gradskih ustanova te stručnjaci koji rade s djecom.
Pročitajte više →
HRT: “Znanost i umjetnost odgoja”

HRT: “Znanost i umjetnost odgoja”

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" 25. siječnja 2019. na HRT-u su gostovali prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i prim. Domagoj Štimac, dr.med., dječji psihijatar, voditelj dnevne bolnice, koji su predstavili novu knjigu „Znanost i umjetnost odgoja - Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“. Prenosimo u cijelosti tekst s magazina HRT-a:
Pročitajte više →