VAŽNA OBAVIJEST: Obratite nam se putem maila u slučaju zabrinutosti za emocionalno stanje vašeg djeteta

Draga djeco i roditelji, nastavno na ranije obavijesti Poliklinike o promjenama u radu s obzirom na aktivnosti usmjerene mjerama o suzbijanju korona virusa, upućujemo vas da se u slučaju zabrinutosti za emocionalno stanje vašeg djeteta obratite na mail info@poliklinika-djeca.hr, a ukoliko vaše dijete već je pacijent Poliklinike, možete se direktno putem maila s povjerenjem obratiti stručnjaku koji prati vaše dijete.
Pročitajte više →

HINA: “Zbog koronavirusa se strahuje od porasta obiteljskog nasilja”

Dok su obitelji diljem Europe zatvorene u svojim domovima kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, strahuje se od porasta obiteljskog nasilja. Od Berlina do Pariza, Madrida, Rima i Bratislave, udruge koje pomažu žrtvama obiteljskog nasilja oglasile su uzbunu nakon što je Europa postala žarište pandemije. "Mnogima vlastiti dom nije sigurno mjesto", navodi Njemačko savezno udruženje centara za savjetovanje i pomoć ženama (BFF).
Pročitajte više →

UPOZORENJE: Za vrijeme izolacije raste rizik za obiteljsko nasilje i zlostavljanje djece

Premda statistički podaci i dosadašnje znanstvene spoznaje ne ukazuju kako su djeca i mladi rizična skupina, s obzirom da je bolest kod njih u većini slučajeva popraćena blažom simptomatologijom, postoje određeni aspekti aktualnih okolnosti koji djecu i mlade čine ranjivijima. Njemačka je jedna od prvih država koja je upozorila na mogućnost porasta zlostavljanja djece uslijed trenutne politike ostanka u svojim kućama radi sprječavanja daljnje zaraze i prenošenja virusa.
Pročitajte više →
#ostanidoma: Nemamo se čime igrati? Preselimo igre u kuhinju i blagovaonicu

#ostanidoma: Nemamo se čime igrati? Preselimo igre u kuhinju i blagovaonicu

U doba u kojem današnja djeca odrastaju, odrasli, prvenstveno njihovi roditelji, vrlo često izabiru jela brze pripreme. Razlog je jednostavan i glasi - nedostatak vremena. Kuhinja je postala mjesto u kojem se provodi sve manje vremena čime djecu uskraćujemo za jedinstvena iskustva. Situacija u kojoj smo se našli, kad moramo cijeli dan ostati u našim domovima, nudi nam obilje vremena te je stoga pravi trenutak da širom otvorimo vrata kuhinje i u nju preselimo igru.
Pročitajte više →

Odgođene reakcije na stres i transgeneracijski prijenos traume: Mogući psihijatrijski ishodi zlostavljanja u djetinjstvu

Nakon doživljenog stresnog iskustva najveću pojavnost imat će poremećaji direktno povezani s djelovanjem stresora i direktna su posljedica doživljenog traumatskog iskustva. Radi se o poremećajima koji su dobro definirani u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, deseta revizija, MKB –X. To su akutna reakcija na stres F43.0, poremećaji prilagodbe F43.2, postraumatski stresni poremećaj F43.1, pstale reakcije na stres/postraumatski stresni poremećaj, civilni tip F43.8 i reakcija na teški stres, nespecificirana F43.9. U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, deseta revizija definirane su i trajne promjene ličnosti nakon katastrofičnih događaja F62.0, trajna promjena ličnosti nakon psihijatrijske bolesti F62.1, druge trajne promjene ličnosti F62.8 te trajne promjene ličnosti, nespecificirane F62.9.
Pročitajte više →
Miss7Mama: ‘Strah koji aktualno osjećamo za ovu djecu je način života, njima je ovo više od korone’

Miss7Mama: ‘Strah koji aktualno osjećamo za ovu djecu je način života, njima je ovo više od korone’

"Ljudi u cijelom svijetu povlače se u privatnost svojih domova kako bi pomogli u suzbijanju širenja novog koronavirusa, ali što ako je najveća opasnost u vašem domu? Upravo ovo je scenarij s kojim su suočene mnoge žrtve obiteljskog nasilja u vrijeme socijalne izolacije i karantene, kažu aktivisti za njihovu zaštitu, a prenosi HINA.", piše novinarka Tajana Tretnjak na portalu Miss7Mama dnevnog lista 24sata, u tekstu "Strah koji aktualno osjećamo za ovu djecu je način života, njima je ovo više od korone" objavljenom 27. ožujka 2020. O temi porasta obiteljskog nasilja i narušavanja prava djeteta u uvijetima izolacije u domovima za vrijeme korone u temi govori psihologinja Poliklinike Mia Roje Đapić:
Pročitajte više →

Poremećaji hranjenja: psihijatrijski aspekti

Poremećaji hranjenja spadaju među najčešće psihijatrijske poremećaje te su povezani s brojnim somatskim komplikacijama, a u najtežim slučajevima i sa smrću. Sveukupna prevalencija poremećaja hranjenja procjenjuje se na 5% u općoj populaciji, a osobito je značajan porast oboljelih u zadnjih nekoliko desetljeća kao i porast pojavnosti bolesti u sve mlađim dobnim skupinama. Početak bolesti je najčešće u adolescenciji, a 90 % oboljelih su žene. Etiologija bolesti još uvijek nije dovoljno razjašnjena, no smatra se da ulogu u nastanku bolesti imaju psihološki, biološki i socijalni čimbenici. Anorexia nervosa i Bulimia nervosa su glavni oblici poremećaja hranjenja.
Pročitajte više →
Story: “Kao društvo postali smo manje osjetljivi na nasilje”

Story: “Kao društvo postali smo manje osjetljivi na nasilje”

U sklopu serijala "Same chances" novinarka Story-ja razgovarala je s ravnateljicom Poliklinike prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, a članak pod naslovom "Kao društvo postali smo manje osjetljivi na nasilje" objavljen je na portalu story.hr 22. ožujka 2020.: "Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, osnivačica Hrabrog telefona i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja se bavi zaštitom seksualno, fizički i emocionalno zlostavljane te zanemarene djece, govori što svatko od nas može učiniti kako bi svako dijete dobilo istu priliku.
Pročitajte više →
ONLINE NASTAVA: Kako se “natjerati” na učenje

ONLINE NASTAVA: Kako se “natjerati” na učenje

Prije točno dva tjedna, negdje oko podne, objavljeno je da će se nastava idućih 14 dana odvijati na daljinu, bez odlazaka u školu. Mnogi tada još nismo bili svjesni prave ozbiljnosti cjelokupne situacije, koja je u međuvremenu postala još ozbiljnija, a i teža. Prije dva su tjedna neki učenici možda pomislili da su pred njima svojevrsni praznici. Ono što je tada djelovalo kao neka vrsta odmora, postalo je gotovo sasvim suprotno. Puno se toga treba napraviti i puno je vremena u danu za to, ali zapravo ga je malo. Za sve ono što bismo htjeli napraviti i sve ono što bismo trebali.
Pročitajte više →