Svjetski dan socijalnog rada obilježava se 21. ožujka 2023. godine, ove godine pod nazivom „Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje“.

Živimo u zaista zahtjevnom i turbulentnom vremenu dodatno otežanom utjecajem različitih čimbenika. Pandemije, ratovi i sukobi, klimatske promjene i prirodne katastrofe sve češće nas pogađaju i utječu na velik broj ljudi na različite načine. Svjedoci smo i brzine promjene svega oko nas te cjelokupnog društvenog konteksta. Događaju se propitivanja ljudskih vrijednosti, povećava se nesigurnost, rastu rizični faktori – što se sve značajno odražava na svakodnevni život svakog pojedinca, a u konačnici na njegovo cjelokupno funkcioniranje.

Djelovanje socijalnog rada je primarno usmjereno na skrb o ranjivim skupinama uz puno uvažavanje njihovog dostojanstva i zaštitu njihovih prava, ali i na jačanje solidarnosti u zajednici. Ne smijemo zaboraviti važnost odnosa među ljudima te međusobno uvažavanje i toleranciju kao i društvo u kojem je različitost bogatstvo, a ne teret. Da bi do promjene na bolje došlo, potrebno je ujediniti naše snage kako bismo svi zajedno mogli osigurati veći boljitak na svim nivoima i za svakog pojedinca.

U Poliklinici smo odlučili Svjetski dan socijalnog rada obilježiti na način da čujemo i podijelimo sa svima vama mišljenja i poruke mladih studenata – budućih socijalnih radnika – vezano uz ovogodišnju temu:

Uz dan socijalnih radnika Uz dan socijalnih radnikaUz dan socijalnih radnika

Autor: Nikolina Škrlec, dipl. soc. radnica, psihoanalitički psihoterapeut

Print Friendly, PDF & Email