UZ DAN SIGURNIJEG INTERNETA: TikTok ima veliku slijepu točku gdje se potpuno i kaotično gubi sposobnost kontrole sadržaja

Platforma TikTok, postala je iznimno popularna među adolescentima, ali i odraslima. Zasigurno su rijetki oni koji se nisu barem jedanput nasmijali sadržaju koji su pogledali na sučelju svoga mobitela ili su im, u želji da ih nasmiju i razvesele, poslali prijatelji. POV, Feed, FYP, samo su neki od izraza koji se viralno koriste, u nekom sasvim osobitom, virtualnom svijetu ove platforme.

Ugrožavajući svijet TikToka

Pa ipak, mnoge adrese te platforme postaju opasna i potencijalno visoko rizična mjesta, koja sadrže iznimno ugrožavajuće sadržaje. Dodatni izazov predstavlja filozofija ove platforme na koju se svatko može priključiti i krenuti u izazovni virtualni svijet. Tema? Nije problem naći onu koja je od interesa, a putujući virtualnim galaksijama ove platforme broj tema o kojima i ne razmišljamo, eksponencijalno raste. Nerijetko se radi o sadržajima koji su postali paukova mreža za korisničke račune adolescenata. Objave nerijetko stižu u formi reklama, sa naizgled bezazlenih računa. Kvaka je u postojanju privatnih računa koji se pojavljuju na sučeljima svih onih koji su prijavljeni.

Izvana se sve čini posve nedužno, ali prešavši prag prijave, otvara se jedan sasvim novi, potencijalno ugrožavajući svijet. Njega čine seksualno eksplicitni sadržaji, videozapisi maloljetnika u izrazito seksualno eksplicitnim situacijama. Ulazak na stranicu? Nije problem, jednostavan je poput traženja zaporke na TikToku.

Maloljetne žrtve seksualnog iskorištavanja na TikToku

Pa ipak, Forbesovo istraživanje je otkrilo kako se maloljetne žrtve seksualnog iskorištavanja i predatora mogu susresti i dijeliti ilegalne fotografije na jednoj od najvećih platformi društvenih mreža na planetu. Ogromna količina“post-in-private“ računa i učestalost kojom se novi pojavljuju onoliko brzo koliko su stari zabranjeni – naglašava veliku slijepu točku gdje se potpuno i kaotično gubi sposobnost kontrole sadržaja. Ovo se zbiva posve izvan kontrole i usprkos nultoj stopi tolerancije TikTok-a prema sadržajima seksualnog zlostavljanja djece, te sličnih sadržaja.

Problem „mračnih“ prostora društvenih mreža koje su postale „rimske arene“ nezakonitih ili nasilnih sadržaja nije jedinstven za TikTok. Primjerice, i na nekim drugim, široko rasprostranjenim društvenim mrežama su definirane grupe koje omogućuju dječje podvođenje.

Više od polovice maloljetnika koristi TikTok barem jednom dnevno

Snaga TikTok-a sublimirana je u njegovoj raširenosti. Prema istraživanju u SAD-u, s naglaskom da rezultati u Europi ne bi pokazivali značajnije aberacije, više od polovice maloljetnika trenutno koristi aplikaciju barem jednom dnevno, što je učinilo raširenost problema dovoljno alarmantnim da se interes države i federalnih vlasti SAD-a usmjerio na praćenje i snažno istraživanje ove platforme.

“Postoje računi koji su puni materijala o zlostavljanju i iskorištavanju djece na njihovoj platformi“ izjavila je majka djeteta izloženog seksualnom sadržaju tijekom medijskog istupa. Ona je potvrdila da postoje osmišljene poveznice i prema drugim platformama. Stvar time postaje sve teže i teže sljediva. To akcelerira njezinu opasnost i moguće razorne učinke za djecu i mlade.

Pri tome, naveden je slučaj korisnika koji je otkrio „mračni“ privatni račun na TikTok-u u kojemu je objavljen seksualno eksplicitni sadržaj mlađe adolescentice koja je bila potpuno obnažena, sudjelujući u eskplicitno seksualnim aktivnostima. Na taj privatni račun je bio prijavljen i navedeni korisnik, bez njezine privole i saznanja o tome.

Korisnik je odmah upotrijebio TikTokove alate za prijavu kako bi video-sadržaj označio kao “pornografiju i golotinju”. U vrlo kratkom vremenu korisnik je zaprimio upozorenje unutar aplikacije u kojemu je navedeno “nismo pronašli nikakva kršenja”.

Sljedeći dan, taj korisnik je objavio prvi od nekoliko TikTok videa, skrećući pozornost na nezakonite privatne račune, poput onog na koji je prethodno naišao. Navedeni video sadržaji su postali toliko viralni, da su u virtualnom svijetu dospjeli do brata i sestre pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a za južni okrug Teksasa.

Forbes, planetarno popularni i čitani časopis, koji se zainteresirao za tu priču, nije mogao doći do relevantnih odgovora na pitanja koje su postavili, temeljem saznanja o ovom slučaju.

TikTok ne uklanja zabranjene sadržaje ako su objavljani s oznakom “post-in-private”

TikTok ima “nultu toleranciju prema materijalu koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece i ovo gnusno ponašanje koje je strogo zabranjeno na našoj platformi”, rekao je glasnogovornik Mahsau Cullinane u e-poruci: “Kada saznamo za bilo kakav sadržaj, odmah ga uklanjamo, blokiramo račune i podnosimo prijave Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu djecu.”

Također su izjavili da svi videozapisi objavljeni na platformi – i javni i privatni, uključujući one koje može vidjeti samo osoba unutar računa – podliježu TikTokovom AI moderiranju, a u nekim slučajevima i dodatnom pregledu. Izravne poruke također se mogu pratiti. Računi za koje se utvrdi da pokušavaju nabaviti ili distribuirati materijal o seksualnom zlostavljanju djece uklanjaju se, navodi glasnogovornik TikTok-a.

TikTokovo moderiranje dovoljno često ne uspijeva pravilno reagirati na ″objavu u privatnom″ sadržaju, koji korisnici označe. Mnoga od tih izvješća vraćaju se sa oznakom ″bez prekršaja.″

Aplikacija nudi alate koji se mogu koristiti za označavanje računa, postova i izravnih poruka koje sadrže materijal koji krši pravila. Forbes je upotrijebio te alate za prijavu brojnih videozapisa i računa koji promiču i regrutiraju u „post-in-private“ grupe; sve se vratilo “bez prekršaja”. Kada je Forbes zatim TikToku putem e-pošte označio nekoliko posve očitih propusta, tvrtka je potvrdila da sadržaj krši pravila i odmah ga uklonila.

Želimo vjerovati da je sa našom djecom sve u redu, da su stvari pod kontrolom, da vladamo situacijama potencijalne ugroze za njihov razvoj, emocije, integritet. Pa ipak, usprkos našoj vjeri, sve je OK dok se na sučelju ne ukaže poruka: Ne srami se, divna si, pridruži mi se, zabavimo se…

Piše: ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba doc. prim. dr. sc. Vanja Sljepčević Saftić, subspecijalistica dječje neurologije

Poruka američkog obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2023: poveži se sigurno i sa svrhom, razmisli prije nego nešto učiniš i zaštiti sebe i druge na internetu

Poruke američkog obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2023: poveži se sigurno i sa svrhom, razmisli prije nego nešto učiniš i brini o svojoj i sigurnosti drugih na internetu

Print Friendly, PDF & Email