Putem interneta možemo komunicirati s velikim brojem ljudi, možemo se povezati s djecom i odraslim ljudima iz različitih gradova i sela, pa čak i vrlo udaljenih dijelova svijeta. Osobito privlačna mladima je anonimnost koju internet pruža, a koju je nemoguće postići u nekoj drugoj vrsti komunikacije. Ova anonimnost oslobađa i potiče ljude na drukčiju komunikaciju nego što bi to činili u osobnim kontaktima, što znači da se svatko može predstaviti kako želi i biti što želi. Ponekad se odrasli ljudi koji često nemaju prijateljske namjere mogu predstavljati kao djeca. Važno je imati na umu da o online prijateljima znaš samo onoliko koliko su oni rekli o sebi.

Ponekad odrasle osobe mogu samo promatrati tj. biti “u sobi” i pratiti razgovor koji vode djeca, ne uključujući se aktivno. Na taj način dobivaju informacije o djetetu i njegovim interesima. Kad osoba koja ima neprijateljske namjere započne razgovor s djetetom u, najčešće počinje s općenitim pitanjjima, jer svi drugi u mogu vidjeti poruke. Zatim može predložiti privatni forum za razgovor, što omogućava većina programa. U toj točki pedofil će pokušati utvrditi koliko je sigurno razgovarati s djetetom postavljajući pitanja poput: “Jesi li sam/a doma?”, “Tko još upotrebljava računalo kod tebe?”, “U kojoj ti je sobi računalo?”.

Ako dijete kaže da je samo kod kuće, da je računalo u njegovoj sobi i da ga samo ono koristi, pedofil će nastaviti razgovor te će kroz seriju pitanja nastojati zadobiti djetetovo povjerenje.

Razgovor o seksualnosti počinje nakon što je pedofil uspostavio povjerenje pretvarajući se da je prijatelj djetetu i razgovarajući o svakodnevnim stvarima, kao što su škola, izlasci, muzika, hobiji i interesi. Kako bi uvjerio dijete da je to normalno i da “svatko to radi”, pedofil može djetetu elektronskom poštom poslati fotografije koje pokazuju druge ljude ili djecu uključene u takve aktivnosti.

Nakon što pošalje sliku, pedofil može pokušati povećati stupanj povjerenja između sebe i djeteta tražeći dijete da izbriše te slike jer “će imati problema ako netko drugi vidi te slike”. Također može reći djetetu da mu/joj vjeruje kako će to čuvati kao tajnu, odnosno tražiti dijete da nikad nikom ne govori o tim razgovorima. Kako se ovaj tip razgovora nastavlja i stupanj povjerenja raste, pedofil će tražiti dijete da se s njim susretne.

Kako se dijete u chat room-u može zaštiti od neugodnih iskustava?

Nikad nikome ne otkrivaj svoju lozinku (password)!

Nikad nemoj davati informacije o pravom identitetu (ime, prezime, ime i prezime roditelja, broj telefona, kućnu adresu, radno mjesto roditelja, naziv škole, broj kreditne kartice roditelja) ni u chat-roomu, niti e-mailom nekom koga osobno ne poznaješ. Bez obzira na to koliko simpatično netko djelovao preko interneta, ta osoba je ipak stranac, koji može biti i odrasla osoba, a pretvarati se da je dijete.

Nikad ne prihvaćaj besplatni poklon u zamjenu za adresu ili neku drugu informaciju bez dozvole roditelja!

Nikad ne šalji fotografiju ili opis sebe niti članova obitelji! Nikad se ne zna što će druga osoba učiniti sa slikama. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

Nikad ne nastavljaj razgovor zbog kojeg se osjećaš nelagodno ili koji postaje previše osoban. Jednostavno prekini razgovor, zatvori stranicu ili prijeđi na drugu stranicu na internetu i reci roditeljima što se dogodilo.

Nikad ne odgovaraj na poruke u elektronskoj pošti koje su nepristojne, sugestivne ili se zbog njih osjećaš nelagodno. Reci roditeljima ako ti se to dogodi. Važno je znati da nije djetetova greška ako dobiju takve poruke. Poruka nije došla zbog toga što su oni nešto pogrešno učinili.

Ako želiš upoznati online prijatelja ili prijateljicu, nemoj odlaziti sam na prvi susret. Prisjeti se da o online prijateljima znaš samo onoliko koliko su oni rekli o sebi. Roditelji moraju znati za to i dobro je da roditelji na prvi susret idu s tobom.

Mjesto susreta treba biti javno, a ako je taj prijatelj dijete, on također treba doći u pratnji roditelja. Na taj način se svi osjećaju sigurno. Uostalom, ako je ta druga osoba zaista zainteresirana za stvaranje prijateljstva, roditeljska pratnja joj neće predstavljati problem.

Print Friendly, PDF & Email