U današnjoj kulturi življenja jedna od najvažnijih odrednica privlačnosti među ljudima jest fizički izgled. On igra važnu ulogu u stvaranju dojma te utječe na kvalitetu socijalnih interakcija i daljnji razvoj odnosa. Stoga ljudi jako brinu kako će izgledati drugima u inicijalnom socijalnom susretu. Također imaju očekivanja hoće li biti prihvaćeni ili odbijeni na temelju svog izgleda.

Iako smo bazično društvena bića, iskustva odbijanja i isključivanja od strane okoline mogu dovesti do povlačenja i izbjegavanja budućih socijalnih interakcija u cilju zaštite odnosno sprečavanja mogućih daljnjih negativnih iskustava.

Neki pojedinci posebno su osjetljivi na mogućnost odbijanja okoline, u kontaktima postaju anksiozni i napeti, zabrinuti te očekuju biti odbijeni zbog čega pokazuju sklonost izbjegavanju drugih. S takvim stavom velika je vjerojatnost da će ih drugi doživjeti nepristupačnima, nezainteresiranima, neraspoloženima, upravo onakvima čega se sami užasavaju.

Otuđenost od drugih, povlačenje i ”zaštita” uskraćuju i moguća pozitivna iskustva kao što je prihvaćanje od drugih, dobivanje podrške i razumijevanje. Drugim riječima, iako reakcije izbjegavanja trenutno mogu smanjiti napetost, dugoročno pogoršavaju osjećaj odbačenosti te negativno djeluju na sliku koju stvaramo o sebi.

Slika koju stvaramo, imamo o sebi utječe i na sam dojam o našem izgledu, a ujedno i na očekivanja. Tako će netko s većim samopouzdanjem znati da je u životu normalno da se ne svidi svima jednako te će moći procijeniti da eventualno odbijanje nije osobne prirode, dok manje sigurne osobe doživljavaju odbijanje kao znak da nešto nije u redu s njima upravo zbog loše slike o sebi.

Nezadovoljstvo izgledom usko je povezano s osjećajem samopoštovanja i često je uzrok krize kod mladih. Samopoštovanje i samozadovoljstvo uvelike ovisi o tome koliko nas uvažavaju oni do kojih nam je stalo. Nezadovoljstvo je ponekad toliko izraženo da će neki potražiti izlaz u estetskoj kirurgiji, uvjereni da će promjenom fizičkog izgleda riješiti druge probleme. Ponekad upravo svojim vanjskim izgledom (upadljivim bojenjem kose, ekstravagantnim odijevanjem) mladi pokušavaju skrenuti pažnju na sebe.

Ono što treba činiti jest promijeniti negativno mišljenje te pozitivno misliti na svoje snage i dobre odnose s bliskim osobama u svojoj okolini što može pomoći u boljem prihvaćanju samog sebe, a takvim stavom i ostavljanju boljeg, ljepšeg dojma.

Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije

Print Friendly, PDF & Email