Proročanstvo koje samo sebe ispunjava – što je to?

”Naše se sumnje uvijek naplaćuju, jer pronalazimo ono što smo i pretpostavljali da ćemo naći” (Henry David Thoreau, američki književnik i filozof)

Zasigurno ste nekada čuli da vam baka, djed, starija tetka, govore kako su dobre volje jer im je ”pas presjekao put” ili su ”našli djetelinu s četiri lista” kao i da su loše volje jer im je ”mačka presjekla put, a to znači da će se dogoditi nešto loše”. Takva i slična predviđenja gotovo uvijek bi im se i obistinila što bi samo dodatno potvrđivalo njihovu vjeru. Nakon susreta s mačkom baka bi zasigurno ili nešto izgubila ili se posvađala sa susjedom ili bi joj zagorio ručak… S obzirom da je nakon susreta s mačkom postala nervozna, zabrinuta, rastresena pa i vrlo vjerojatno razdražljiva, ishod nas zapravo i ne treba čuditi, zar ne?

Možda ćemo se baki i tetki odnosno njihovim pričama i predviđanjima nasmijati, no ako smo iskreni sigurno se možemo sjetiti situacije iz svog života kada jadikujemo kako smo baš u svemu neuspješni i kako nam ništa ne ide od ruke. Time zapravo dajemo pogrešnu i svakako pretjeranu interpretaciju stanja u kojem se nalazimo, a čime potičemo određena ponašanja koja pridonose ostvarivanju pogrešne početne tvrdnje odnosno doista dovode do neuspjeha.

Kada iznosimo tvrdnje i vjerovanja koja su pretjerana i pogrešna, ta vjerovanja i tvrdnje postaju dio situacije na koju se odnose i počinju djelovati na njezin daljnji razvoj.

Tako mi sami, posredno i neposredno, svjesno i nesvjesno, pridonosimo ostvarivanju nekog negativnog predviđanja koje nas plaši odnosno proročanstvu koje se u konačnici samo ispuni.

Mi zapravo ništa ne predviđamo, već kreiramo naše buduće ponašanje, mišljenje, raspoloženje. Kada se ta ponašanja, emocije ili misli realiziraju ona predstavljaju ”dokaz naših početnih predviđanja”, čime mi potvrđujemo našu uvjerenost u početnu tvrdnju, vjerovanje, misao.

Proročanstvo koje samo sebe ispunjava mogli bismo definirati kao pogrešku u mišljenju, koja potom djeluje na naše emocije i ponašanje. Radi se o psihološkoj pojavi koju nalazimo u osnovi mnogih emocionalnih teškoća kao i teškoća u interpersonalnim odnosima.

Primjerice, smatramo li da je neka osoba ili društvo ”protiv nas” to proročanstvo će se i ispuniti zahvaljujući nama samima. Naime, zbog naših postupaka naročito odbojnog ponašanja koje je razumljivo i prilagođeno onome ili onima ”koji su protiv nas”, i okolina će se na isti način ponašati prema nama. Ukoliko pak smatramo da bez nekoga ne možemo /prijatelja, partnera/, bez obzira kako se ta osoba ponašala prema nama, sami sebe dovodimo u situaciju iz koje ne možemo i ne želimo vjerujući kako će nam život bez te osobe biti loš ili bezvrijedan.

 

Koliko puta ste jednostavno imali osjećaj da će se nešto dogoditi?

Zvuči pomalo zastrašujuće kada se sjetite koliko često ste mogli dobro predvidjeti mnoge situacije i događaje. Imali ste osjećaj da će baš vas profesor prozvati, ili da ćete dobiti posao za kojeg ste se prijavili, znali ste da ćete se na kraju ipak pomiriti s prijateljem ili partnerom. Ili ste upoznali neku osobu koja vam se svidjela te ste pomislili kako ćete postati odlični prijatelji. Nakon nekog vremena to se i dogodilo. Kako? Svojim ponašanjem, svjesno i nesvjesno, učinili ste sve da pokažete toj osobi koliko ju cijenite, koliko vam je draga i koliko se želite družiti s njom. Svojim utjecajem postigli ste ono što ste htjeli. To je pravilo proročanstva koje samo sebe ispunjava.

Na našu sreću ta psihološka pojava vrijedi u pozitivnom smjeru, a ne samo negativnom što smo skloniji koristiti. Ukoliko kažemo da ćemo u nečemu uspjeti, naše šanse time se povećavaju. Stoga, ukoliko nešto uistinu želite, ukoliko to odlučite postići, ukoliko očekujete da ćete to i uspjeti, sve svoje resurse i potencijale usmjerit ćete onamo gdje želite stići. I tamo ćete doći. Kada čujete ”Ključ je u vašim rukama” ili ”Sreća je u tvojim rukama”, to nije samo prazna fraza. Svaki put kad snažno vjerujemo u nešto, kad smo sigurni u sebe, u svoje mišljenje i osjećaje, sve naše akcije i ponašanja usmjerimo na način kako bismo osigurali da ono što očekujemo se u stvarnosti i dogodi.

Važno je osvijestiti da imamo izbor, da imamo mogućnost utjecaja na vlastiti život te da je odgovornost za sebe i ostvarenje vlastite sreće upravo na nama. Tada će nam se i pozitivna proročanstva događati.

”Kad nešto dovoljno jako želiš, cijeli svijet će se urotiti da to i dobiješ” (Paulo Coelho, brazilski pisac)

Ili….

 

 

Piše: dr. sc. Renata Ćorić Špoljar, klinička psihologinja

Print Friendly, PDF & Email