Svatko ima pravo na vezu u kojoj će graditi odnose pune poštovanja, povjerenja, uvažavanja, vezu bez nasilja.

Što kada to ipak nije tako? Ponekad ponašanje i geste osobe sa  kojom smo u emocionalnom odnosu prepoznajemo kao privrženost i strastvenu ljubav, a ono zapravo može biti znak ljubomore, posesivnosti i kontrole.

Nasilje u vezama mladih  odnosi se na nasilno ponašanje koje se čini u svrhu kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja na ovom području pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, a izolirana od ostalih.

Nasilje u vezama mladih može se manifestirati kao tjelesno, emocionalno, spolno i ekonomsko, a važno je naglasiti da nakon prvog incidenta ne prestaje nego postaje sve intenzivnije. Znakove nasilja u vezama ponekad je vrlo teško prepoznati.

Neki od mogućih razlog za ostajanje u nasilnoj vezi su želja za pomoći partneru da promijeni svoje ponašanje, ideja da ne može živjeti bez partera, sram da se ne dozna za nasilje u vezi, okrivljavanje sebe i vjerovanje da je nasilje zasluženo. Razlozi mogu biti i strah za vlastitu sigurnost te nedovoljna socijalna podrška. Ponekad se čini da veza zapravo nije loša, da se nasilje više neće ponoviti ili da će prestati nakon sklapanja braka ili rođenja djeteta.

Ukoliko ipak prepoznate da neka ponašanja  partnera/partnerice nisu onakva kakva bi željeli razgovarajte s njima, povjerite se odrasloj osobi ili prijatelju, potražite pomoć stručnjaka u školi ili savjetovalištu.

Što možeš učiniti ako sumnjaš da je  tvoj prijatelj/vršnjak izložen nasilju:

  • dati do znanja da želiš razgovarati i pokazati zabrinutost jer se osoba koja trpi nasilje u vezi osjeća izolirano i nesretno
  • poslušati bez ocjenjivanja i procjenjivanja sve što osoba ima reći
  • biti podrška; reći da si tu za njega/nju
  • dati do znanja i verbalizirati neslaganje sa nasilnim ponašanjem njezina/njegova partnera/partnerice
  • pomoći potražiti informacije i pomoć
  • reći odrasloj osobi što se događa prijatelju/prijateljici
  • otići sa njom/njim kod neke odrasle osobe/potražiti pomoć u savjetovalištu…

Piše: Nikolina Škrlec, dipl. soc. radnica

Drugi tekstovi istog autora:

Vaš adolescent je izložen nasilju u vezi: Kako razgovarati

Razvodimo se, ali ostajemo roditelji

NAPOMENA: Prenošenje tekstova i tema sa web stranice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba dozvoljeno je uz navođenje autora, izvora i linka na izvorni tekst.


Print Friendly, PDF & Email