O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari… često uključuje neugodne komentare o djetetovoj obitelji ili rodbini (npr. ”Ivan nema tatu! Mama ti je debela!”)

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te… postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš:

  • Nemoj misliti da se događa samo tebi – događa se mnogima i na svim mogućim mjestima
  • Nemoj misliti da to zaslužuješ iz nekog razloga – ne moraš osjećati sram; djeca koja se ponašaju nasilno su ta koja imaju problem
  • Budi čvrst/a i jasan / jasna – gledaj ga u oči i reci PRESTANI!
  • Ne možeš promijeniti dijete koje se ponaša nasilno, ali možeš reći odrasloj osobi u koju imaš povjerenja koja može s njim popričati i kazniti ga (djeca koja se ponašaju nasilno ponekad prijete želiš li nekome reći, ali samo zato jer znaju da mogu biti spriječeni)
  • Nastavi govoriti dok netko nešto ne poduzme
  • Nemoj koristiti nasilje
  • Potraži pomoć – ne suočavaj se sam/sama s ovim problemom
  • Ako znaš za neki slučaj nasilja, isprićaj roditeljima, pedagogu, psihologu, nastavniku…

Ako ti se netko ruga reci mu samo: «…aha, da, štogod..» i pokaži mu da te to ne uznemiruje. Druži se sa što više ljudi! Da bi stekao/stekla prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (biti ljubazan, pričati s njima, slušati ih…). Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) je jako važna, pa uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć!

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji i/ili nastavnici te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti!

Print Friendly, PDF & Email