Proslava Svjetskog dana glasa 2018. u Zagrebu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka, Croatian Voice Foundation, Lions Clubom Zrinjevac i Muzejom Mimara organizira obilježavanje Svjetskog dana glasa 16. travnja 2018. u Muzeju Mimara s početkom u 17 sati. Događanju su potporu dali i Hrvatska liga protiv raka, Hrvatska zajednica laringektomiranih, Hrvatski liječnički zbor – podružnica Zagreb, Klinika za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Klinička bolnica Merkur, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, te Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.

Uz podršku i sudjelovanje gradonačelnika Milana Bandića u 17 sati će se u Muzeju Mimara održati konferencija za medije, nakon koje slijedi program, u okviru kojeg će Lions Club Zrinjevac svečano uručiti donaciju predstavniku Odjela za otorinolaringologiju KBC-a Merkur za kupnju dijagnostičkog uređaja za rano otkrivanje tumora grla.

Cilj ove akcije je prevencija, edukacija i rano otkrivanje tumora grla. Osim ovog događanja organizirani su u Zagrebu i besplatni pregledi glasnica za građane koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni, u  KBC Sestre Milosrdnice, KB Merkur, Poliklinici SUVAG i na Akademiji dramske umjetnosti, za studente.

Slavlju i obilježavanju Svjetskog dana glasa pridružuju se Akademija dramske umjetnosti i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.  Predstave “Don Carlo” u HNK,  “Proces” u Gavelli i “Mamma Mia” u Komediji koje se održavaju 16. travnja 2018. te “Črna mati zemla” u ZKM-u 17. travnja 2018. bit će posvećene Svjetskom danu glasa.

Program svečane proslave Svjetskog dana glasa 2018. u Muzeju Mimara:

17.00  -17.30  Konferencija za medije

Moderator:

Mirela Šentija Knežević, prof.log., univ.spec.admin.urb., Zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo

Govornici:

Prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., Hrvatska liga za borbu protiv raka, predsjednik

Dr. sc. Krešimir Gršić, dr.med, Zagrebačka liga protiv raka, predsjednik

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med., Gradski ured za zdravstvo, pročelnik

Prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, dr. med., Croatian Voice Foundation, predsjednica

Draženka Buntak, dipl. iur, Lions Club Zrinjevac, predsjednica

Milan Bandić, dipl. politolog, Gradonačelnik Grada Zagreba

17:30  – 20:00  Stručni i umjetnički program

Voditelj programa:

Šiško Majcen Horvat, dramski glumac

Stručna izlaganja:

Dr.sc. Krešimir Gršić, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka: “Umjetnost i medicina – Glas moramo vidjeti da bi ga čuli (epidemiologija karcinoma grla i ždrijela)”

Prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, Centar za ekspertnu medicinu:  “Od sklada do prepoznatljivog kaosa (rana detekcija karcinoma glasnica)

Dr. sc. Marija Pastorčić Grgić, Klinika za tumore, KBC Sestre Milosrdnice: “Kirurško liječenje karcinoma grla – pristup orijentiran kvaliteti života pojedinca”

Doc. dr. sc. Hrvoje Šobat /dr. sc. Petar Suton, Klinika za tumore, KBC Sestre Milosrdnice: “Suvremene radioterapijske metode u radioterapiji karcinoma ždrijela i grla – pristup orijentiran na spašavanje organa”

Mr. sc. Tamara Živković Ivanović, prof. logoped, Klinika za bolesti uha nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, KBC Zagreb. “Uloga logopeda rehabilitaciji bolesnika liječenih od karcinoma grla i ždrijela2

Prof. dr. sc. Suzana Nikolić, Akademija dramskih umjetnostI: “Glasovna edukacija”

Izv. prof. dr. sc. Adinda Dulčić, Poliklinika SUVAG: “Uloga logopeda u terapiji mišićno tenzijske disfonije”

Umjetnički program:

Nastup opernih umjetnika: Lidija Horvat Dunjko, Antonija Dunjko i Aleksej Tanovicki Nastup dramskih umjetnika: Barbara Nola i Boris Svrtan

Gospel sastav The Messengers, pod idejnim i stručnim vodstvom Matije Škvorca

19:00 sati Otvorenje izložbe akademske slikarice Nade Žiljak „Skriveno– infrared art“

Izložbu otvara: Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Mimare

Predgovor: Iva Korbler, povjesničarka umjetnosti

20:00 sati Domjenak u organizaciji Zagrebačke lige protiv raka (uz muzičku pratnju Hat trick ansambla koji će izvoditi jazz standarde)

Print Friendly, PDF & Email