VEČERNJI LIST: “Cyberbullying, sexting, phishing i grooming vrebaju na vašu djecu iz računala, mobitela i tableta”

“Alati oduvijek služe čovjeku da bi mu olakšali život i on ih neprestano razvija ukorak s vremenom. Tom, pomalo neobičnom rečenicom psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander ima običaj započeti rasprave o opasnostima na internetu. Objašnjenje potom nastavlja činjenicom da svaki alat, koliko god dobar bio, treba znati koristiti, inače može biti izrazito opasan.”, piše Stela Lechpammer u “Večernjem listu” 28. veljače 2017. u članku pod naslovom “Cyberbullying, sexting, phishing i grooming vrebaju na vašu djecu iz računala, mobitela i tableta”:

“- I to je internet. Izvrstan alat koji je i velika prijetnja, posebice za djecu. Sve ovisi o tome kako se koristi, može se ne dogoditi ništa, a može se dogoditi i katastrofa – govori Buljan Flander, koja se više od 30 godina bavi dječjom psihologijom. Ravnateljica je Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u kojoj svakog dana iz prve ruke vidi kako izgleda kada se dogodi ono najgore.

Ni roditelji često ne znaju

Pedofilija, cyberbullying, sexting, grooming, phishing… Neki od ovih pojmova dobro su poznati, no za neke mnogi prvi put čuju iako je riječ je o opasnostima koje svakodnevno vrebaju iz računala, mobitela i tableta. Kako bi se podigla svijest o tom problemu, u veljači se obilježava dan sigurnijeg interneta. Međutim, mnogi prekasno doznaju da je cyberbullying nasilje putem interneta, phishing mrežna krađa identiteta, sexting slanje poruka erotskog sadržaja, a grooming mamljenje djece radi seksualnih potreba. A to su samo neke od opasnosti kojima su najčešće izloženi upravo maloljetnici. Djeca su svakodnevno ne meti, a dodatno se izlažu objavljujući na internetu svoje podatke ili fotografije te razgovarajući s nepoznatima. Mnogo puta nisu ni svjesni opasnosti pa tako Gordana Buljan Flander priznaje da je često od djece na terapiji čula rečenicu “samo sam se zezao”. Stoga savjet koji im često daje glasi: “Prije nego što staviš neku sliku na internet, zapitaj se bi li htio da je tvoji roditelji vide”. Upravo je odgovornost roditelja ono što stručnjaci ističu kad je riječ o ovom problemu. Oni se, naime, u većini slučajeva teško nose s izazovima jer njihova djeca o internetu nerijetko znaju više od njih samih.”

Pročitajte tekst u cijelosti na portalu Večernjeg lista ovdje: http://www.vecernji.hr/techno/cyberbullying-sexting-phishing-i-grooming-vrebaju-na-vasu-djecu-iz-racunala-mobitela-i-tableta-1151402

Print Friendly, PDF & Email