Gotovo svakodnevno u kliničkom radu susrećemo se s roditeljima kojima u odgoju oko djece pomažu njihovi roditelji te s djecom koja nam govore o svojim iskustvima, igri i aktivnostima s djedovima i bakama. Ono što svakako ne smijemo zaboraviti je da prve odnose i veze većina djece doživljava u svojim obiteljima uz primarnog skrbnika ili osobu koja brine o njima. Takva prva iskustva iznimno su važna jer ih dijete prenosi u sva buduća iskustva mladenačke i odrasle dobi. Pa tako roditelji prenose iskustva svojih roditelja u odnos spram djeteta.

Potpora roditeljima

Uloga bake i djeda naročito je važna u obiteljima gdje oboje roditelja rade, ili su samohrani, razvedeni, ako dijete ima pojačane potrebe ili je bolesno. U takvim obiteljima jako je bitna potpora roditeljima koji se ne suočavaju samo s uobičajenim teškoćama i zahtjevima odgoja i brige za dijete, nego i s dodatnim brigama oko odgoja djeteta i životnim stresorima. U nekim situacijama saznajemo i o određenim poteškoćama i narušenim odnosima.

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima (Buljan-Flander i Karlović, 2004).

Bake i djedovi mogu na razne načine utjecati na razvoj svojih unuka:

• Bake i djedovi su poveznica s prošlošću i ranijim precima, govoreći o njima i svojim iskustvima prenose znanje te mogu omogućiti pomoći djetetu stvaranje pripadnosti i identiteta

• Često bake i djedovi prenose znanja o ranijim običajima i kulturi iz njihova vremena i pomoću priča, recepata, pričanja o obiteljskom stablu mogu pomoći djeci da razumiju svoje podrijetlo i povijest svoje obitelji, ali i povijest vremena u kojima su oni živjeli

• Velika povlastica koju bake i djedovi imaju je bezuvjetna ljubav i podrška, što će pomoći djeci u razvijanju samopoštovanja.

• Bake i djedovi mogu djeci pokazati da se u bilo kojoj životnoj dobi može učiti i kvalitetno živjeti

• Bake i djedovi mogu biti izvor stabilnosti i sigurnosti predajom nekih savjeta u raznim situacijama

• Bake i djedovi se „nepresušni izvor znanja i mudrosti“ pa mogu biti mentori u podučavanju raznim vještinama

• Svojim primjerom pozitivnih vrijednosti, ideala i vjerovanja budu „model svojim unucima“ te mogu djecu naučiti važnim vrijednostima.

Pomagači roditelja

Ono što nam se čini ključnim istaknuti i za roditelje i za djedove i bake jest njihova uloga „pomagača roditelja“ koja nije natjecateljska i kompetitivna u odnosu spram svoje djece.

Mnogi roditelji se žale da bake i djedovi udovoljavaju svakoj djetetovoj želji, u svemu mu popuštaju, ne dozvoljavaju mu da plače i previše se miješaju u odgoj djeteta.

To ponekad ode toliko daleko da djedovi i bake ne dozvoljavaju roditeljima da djeci postave granice i „štite“ ih od roditelja. Važno je stalno imati na umu da su roditelji ti koji jasno daju do znanja da su oni „odgovorni“ u djetetovom odgoju i donošenju svakodnevnih odluka u odnosu na slobodne aktivnosti,vrijeme odlaska na spavanje i slično. Bake i djedovi bi trebali poštivati roditeljske odluke i držati ih se i kad roditelji nisu prisutni. U obiteljima u kojima dolazi do „miješanja uloga“ nerijetko dolazi do konflikata, što negativno utječe na djecu koja nemaju jasne smjernice, postaju nesigurna, zahtjevna i zbunjena.

I na kraju najvažnija stvar je da roditelji ne odustanu u takvim sukobima i ne prepuste baki i djedu vodeću ulogu u odgoju vlastite djece, osim u ekstremnim situacijama kada sami nisu u stanju voditi brigu o njima. Roditelji bi trebali poštivati vrijeme djedova i baka i ne gledati na njih kao na dadilju koja im je dostupna u bilo kojem trenutku već im dati priliku i slobodu da se odmore i posvete svojim hobijima i aktivnostima kako bi se posvetili unucima kada su s njima i uživali u tome, a ne da im to bude pritisak.

S druge strane bake i djedovi mogu bez opterećenja uživati u pričanju priča sa svojim unucima, posebice pričama iz njihove mladosti, raznim aktivnostima i prijenosom znanja i iskustava iz toga perioda jer bake i djedovi su djetetu često i veliki autoritet što se tiče obiteljske povijesti i djeca vole slušati njihove priče, gledati fotografije iz mladosti, istraživati njihove ormare i škrinje.

Piše: Nikolina Škrlec, dipl.socijalni radnik

Drugi testovi autorice:

Vaš adolescent izložen je nasilju u vezi: Kako razgovarati

Što je najbolji interes djeteta u procesu brakorazvoda roditelja

Razvodimo se, ali ostajemo roditelji

Nasilje u vezama mladih

NAPOMENA: Prenošenje tekstova i tema sa web stranice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba dozvoljeno je uz navođenje autora, izvora i linka na izvorni tekst.

Print Friendly, PDF & Email