Polazak djeteta u školu predstavlja veliku promjenu za čitavu obitelj. Hoće li ta promjena biti pozitivnog ili negativnog karaktera uvelike ovisi i o stavu roditelja prema školi. Ako roditelji imaju pozitivan stav o školi i učenju te se vesele početku djetetovog školovanja, velika je vjerojatnost da će ih djeca oponašati i veselo krenuti u školu. Zato je važno da roditelji hvale dijete, ohrabruju njegovu znatiželju te da pokažu uzbuđenje i veselje zbog djetetova polaska u školu. Pričajte djetetu o zanimljivim stvarima koje će u školi naučiti, novim prijateljima koje će upoznati i strpljivo odgovarajte na njihova pitanja.


Poticanje dječje samostalnosti

Ohrabriti dijete da samostalno radi. To znači da je poželjno dopustiti djeci da sama obave ednostavne zadatke poput oblačenja, zakopčavanja, spremanja igračaka, kako bi naučila biti samostalna i samopouzdana. I vrlo je važno ne upasti u zamku odlučivanja umjesto djeteta: poželjnije je ponuditi im izbor. Pepustiti njima samima da biraju unutar granica koje ste vi postavili.

Nije dobro da roditelji umjesto djece ispunjavaju njihove obveze, ali je važno da ih motiviraju i potiču na samostalan rad te da djeca znaju kako mogu računati na roditelje koji će im priskočiti u pomoć i objasniti ono s čime imaju poteškoća. Roditelji trebaju pokazati djeci da će, bez obzira na to što se dogodi, oni uvijek brinuti o njima i voljeti ih. Djeca koja su voljena bit će puno sigurnija u sebe, a time i upornija pri ispunjavanju svakodnevnih obveza.


U posjet školi prije početka nastave

Kako bi se kod djeteta smanjila anksioznost prije škole, možete ga nekoliko dana prije početka nastave odvesti u posjet školi. Pri tom pričajte djetetu o svojim lijepim i pozitivnim iskustvima iz škole. Međutim, ako dijete ima strah od nepoznatih društvenih situacija ili upoznavanja novih ljudi, pokušajte s roditeljima budućih suučenika iz razreda dogovoriti upoznavanje i igru.

Ako roditelj misli da će djetetov polazak u školu biti izrazito težak, i ništa od navedenog nije pomoglo, bilo bi dobro da porazgovara o tome sa stručnim suradnikom ili ravnateljem škole prije početka nastave; možda oni mogu izaći u susret pri odabiru učitelja/učiteljice ili razreda koji će odgovarati djetetu. Izuzetno je važno da roditelji tijekom godine redovno idu na informacije i surađuju s učiteljem.


Nerealna roditeljska očekivanja smanjuju samopouzdanje djeteta

Roditelji ne bi smjeli  postavljati prevelika i nerealna očekivanja pred dijete. To može dovesti do sniženog samopouzdanja djeteta, osjećaja nesposobnosti ili bezvrijednosti jer je «razočaralo» roditelje i «nije bilo sposobno ispuniti njihova očekivanja i zahtjeve». Djeci puno pomaže ako njihovi roditelji imaju realistična očekivanja od njih i ako pravilno procijene njihove sposobnosti, želje i interese. Djeca čiji roditelji ne pružaju nikakav poticaj ili izazove, i nemaju očekivanja, počnu se ubrzo dosađivati, a ona čiji roditelji pred njih stavljaju prevelika očekivanja, postanu frustrirana i nesretna. Važno je poticati dijete, motivirati ga, pohvaliti uspjehe, poticati na rad i učenje, ali sve u skladu s realnim mogućnostima i djetetovim željama, interesima i sposobnostima, a pri tom uz sve to nudeći mu svoju pomoć, podršku i ljubav.


Provjerite jeste li osigurali neke preduvjete koji će djetetu olakšati snalaženje u školi:

• Prije početka školske godine prošećite s djetetom putem do škole i ukazujte na sigurno

ponašanje u prometu.

• Zajedno s djetetom uredite njegov radni kutak; navikavajte ga da se samo brine o

njegovoj urednosti jer će to od njega tražiti i u učionici.

• Privikavajte dijete na pravilan ritam dana (ustajanje i lijeganje u približno isto vrijeme, spavanje noću 9-10 sati).

• Upućujte dijete na pravilno držanje tijela prilikom sjedenja i pri nošenju školske torbe.

• Potičite dijete na druženje i igru s drugom djecom.

• Potičite dijete na igre spretnosti, snalažljivosti i orijentacije: razvijajte pojmove lijevo-desno, gore-dolje, unutar-izvan.

• Upućujte dijete na redovno održavanje osobne higijene, samostalno odijevanje i obuvanje.

• Razgovarajte s djetetom što više, odgovarajte na njegova pitanja i podržavajte njegovu znatiželju za novim spoznajama.

• Prvi dan nastave osigurajte dovoljno slobodnog vremena kako biste bili uz svoje dijete, pomogli mu u snalaženju u novoj sredini i zajedno s njim podijelili veselje i ponos zbog polaska u školu.


Print Friendly, PDF & Email