Prijelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za djecu, tako i za roditelje. Izbor škole, čime obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dijete donosi. Odabir škole može biti i izvor brige djetetu, nerijetko i jer su kroz osnovnu školu djeca još vrlo zaigrana te nedovoljno svjesna odgovornosti koja je pred njima, a sve se preklapa i s periodom ulaska u adolescenciju, koji je sam po sebi često buran i zahtjevan.


Adolescentima je često teško dugoročno planirati

Djeca najčešće pohađaju osnovnu školu najbližu mjestu stanovanja, dok izbor srednje škole ovisi o mnogobrojnim faktorima – afinitetima djeteta, uspjehu u završnim razredima osnovne škole, izboru škole u relativnoj blizini doma … Često se roditeljima čini kao da djeci nije stalo koju će srednju školu upisati ili pak da biraju onu u koju će ići neki od njihovih prijatelja. Roditelji su ponekad skloni zaboraviti koliko su se i sami u toj dobi osjećali zrelima donijeti odluku o zanimanju kojim bi se trebali baviti ostatak života.

Adolescentima je često teško dugoročno planirati, budućnost im može djelovati jako daleko ili pak zastrašujuće. Važno je imati na umu kako svaka promjena može biti stresna pa tako i rastajanje od osnovnoškolskih prijatelja, upoznavanje novih, uklapanje u novu, nepoznatu sredinu… Većina djece osjeća se sigurnije kada zna da će sa nekim od „starih“ prijatelja dijeliti srednjoškolske klupe.


Teškoće pri donošenju odluke

Roditelj može pomoći tako da porazgovara sa svojim osnovnoškolcem o tome koje mu se zanimanje čini privlačno. Ukoliko dijete nije sigurno, roditelji mu mogu pomoći zajedničkim snagama napraviti popis zanimanja koja dolaze u obzir, kao i eliminaciju onih koja ne ulaze u djetetovu sferu interesa, a potom se informirati o mogućnostima srednjih škola na području stanovanja ili šire (većina ima Internet stranice pa nije teško doći do popisa srednjih škola).

Nužno je voditi računa i o bodovnom pragu ocjena potrebnih za upis te procijeniti realne šanse djeteta za upis u željenu školu. Ako i tada dijete ima teškoća pri donošenju odluke, postoji mogućnost profesionalne orijentacije, čija je svrha pomoći djetetu u otkrivanju vlastitih afiniteta, vještina i sposobnosti. Profesionalnu orijentaciju neke škole organiziraju u svojim prostorima za učenike završnog razreda, no ukoliko škola koju dijete pohađa nema organiziranu ovu opciju, moguće je obratiti se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje gdje dijete može dobiti potrebne informacije i savjete.  Pri odabiru srednje škole također bi od koristi mogao biti i razgovor s nekim od učenika škole/a za koje je dijete zainteresirano jer bi iskustva i dojmovi iz prve ruke mogli olakšati donošenje ove važne odluke.

Link: http://www.skole.hr

 

Prava učenika kojima je tijekom osnovne škole određen primjeren oblik školovanja

Svakako se treba obratiti stručnoj službi škole ako su kod učenika prisutne neke teškoće u razvoju, učenju, problemi ponašanja ili emocionalni problemi, a radi kojih se tijekom osnovne škole obrazovao uz rješenje o obliku školovanja (redovni nastavni program uz individualizirani pristup ili prilagođeni nastavni plan i program) zbog informiranja o  pravima na direktan upis u srednju školi  ili na dobivanje dodatnih bodova.

Više o kriterijima za upis u srednje škole može se doznati na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tanja Manović, prof. socijalni pedagog

Mirna Lokas, prof. socijalni pedagog

Print Friendly, PDF & Email