Kućni ljubimac kao član obitelji s djecom

Velik broj djece i mladih u nekom trenu izrazi želju za kućnim ljubimcem, a gotovo svim roditeljima poznato je s koliko entuzijazma i ushićenosti djeca pristupaju tim živim bićima. Međutim, prilikom razmatranja odluke o nabavci kućnog ljubimca potrebno je uzeti u obzir brojne faktore kao što su mogućnosti, uvjeti, navike i obaveze cjelokupne obitelji. Različiti kućni ljubimci zahtijevaju različite oblike brige i različitu vremensku posvećenost. Odrasli bi trebali biti svjesni da ipak nije moguće svu brigu o kućnom ljubimcu prepustiti djeci, naročito ako su u pitanju npr. posjeti veterinarskoj ambulanti. Prije same odluke, svi (odrasli) ukućani trebaju biti usuglašeni oko spremnosti na uvođenje kućnog ljubimca u obitelj, odnosno trebaju biti svjesni odgovornosti koju time preuzimaju, kao i vlastitih uvjeta, ali i kompromisa te promjena koje kućni ljubimac donosi u obitelj.

Donošenje odluke o uvođenju kućnog ljubimca u obitelj

Odluku o uvođenju kućnog ljubimca u obitelj nikako ne treba donositi olako, na prepad, kao iznenađenje ili bez znanja i pristanka drugih (odraslih!) ukućana. Potrebno je imati u vidu i životni vijek pojedinih kućnih ljubimaca. Naime, kućne mačke mogu živjeti do 20 godina, psi oko 15 godina, neke kornjače do 30 godina, određene vrste papiga mogu doživjeti više od 20 godina, kunići i zečevi oko 12 godina, hrčci žive približno 2 – 4 godine, dok njegovi malo veći srodnici zamorci dožive u prosjeku 5 godina. Životni vijek pojedinih kućnih ljubimaca treba imati na umu zbog toga što se radi o živom biću o kojem je potrebno skrbiti i u trenucima kada dijete poraste i ima druge obaveze, školske izlete, izvannastavne ili izvanškolske aktivnosti i slično.

Kad se odluka o nabavci kućnih ljubimaca donese olako, a ostali ukućani ne prihvate kućnog ljubimca kao što je bilo očekivano, briga oko kućnog ljubimca spadne na jednu osobu, a nerijetko završi tako da kućni ljubimac bude vraćen u azil ili uzgajivaču, ili pak završi na ulici, odbačen.

Kad se razmotre sve opcije i obitelj donese odluku o nabavci kućnog ljubimca, čime se djeca i mladi naročito obraduju, odrasli članovi obitelji bi trebali uskladiti svoje obaveze makar prvih tjedana dok se kućni ljubimac ne privikne na dinamiku obitelji.

Prilikom udomljavanja ili kupnje kućnog ljubimca, a ponajprije psa, odrasli često postavljaju pitanje: Je li dobar s djecom?“ Različiti kinolozi, ali i drugi stručnjaci i autori u svojim tekstovima znaju često navoditi pasmine koje su s djecom naročito dobre zbog svoje blage i strpljive naravi. Svakako je dobro konzultirati se s literaturom, veterinarom ili osobama koje se bave uzgojem pojedinih pasmina kako bi se dijete, ali i pas što lakše i brže prilagodili jedno na drugo.

Uvođenje kućnih ljubimaca u obitelji s malom djecom može imati brojne blagotvorne učinke koji su znanstveno dokazani. Privrženost kućnom ljubimcu igra važnu ulogu u socijalnom, emocionalnom, motoričkom i kognitivnom razvoju djece, a ima pozitivne učinke na opće blagostanje, kao i na kvalitetu života. Istraživanjima je dokazano kako djeca koja su odrastala u obiteljima s kućnim ljubimcima imaju značajno bolje opće zdravstveno stanje, fizički su aktivnija te imaju manje problema u ponašanju i učenju. Potvrđeno je i kako djeca koja imaju pse za kućne ljubimce znatno lakše i s manje stresa dožive razvod roditelja. Osim toga, djeca s psima imaju veće samopoštovanje što je povezano i s poštovanjem drugih, čime se poboljšavaju i odnosi s roditeljima, vršnjacima i učiteljima. Jedna od značajnijih stvari kojima posjedovanje kućnog ljubimca uči djecu je osjećaj odgovornosti, koja u kontekstu brige za kućnog ljubimca predstavlja važnu životnu lekciju.

Djeci je potrebno osigurati podršku i ohrabrivati ih u što samostalnijoj brizi za kućnog ljubimca, ali isto tako i biti prisutan za dijete, pomagati mu i nadgledati ga. Za zdrav i neometan razvoj odnosa između djeteta i kućnog ljubimca važnu ulogu igraju upravo odrasli ukućani time što će postaviti granice i usvojiti osnovna pravila ponašanja prema kućnom ljubimcu te usmjeriti ponašanja djeteta prema kućnom ljubimcu kako bi se izbjegle potencijalno opasne situacije.

Koje obaveze vezane uz kućne ljubimce možemo dati djeci ovisno o njihovoj dobi?

Od 3 do 5 godina: djeca nisu dovoljno zrela i od njih se ne može očekivati samostalna briga i skrb o drugim živim bićima. Mala djeca mogu gledati roditelje i/ili stariju braću i sestre kako se brinu o kućnim ljubimcima. Isto tako, djecu do 5 godine odrasli mogu uključiti u brigu o kućnom ljubimcu na način da im postavljaju pitanja poput: „Gdje držimo hranu za ribice?“, „Gdje je vodilica za psa?“ i sl…

Oko 5 godina:

 •  Pomoć u davanju hrane kućnim ljubimcima, ali uz nadzor roditelja
 •  Čišćenje i odlaganje zdjelica i posuđa kućnih ljubimaca
 •  Pomoć u četkanju uz nadzor odraslih
 •  Čišćenje šapa nakon šetanja (kod pasa ili mačaka)
 •  Spremanje igračaka na jedno mjesto

Između 5 i 10 godina života:

 • Hranjenje i davanje vode (u blizini odraslih),
 • Mijenjanje vode ribama (uz nadzor odraslih)
 • Kupanje, uređivanje i češljanje (u blizini odraslih)
 • Pomoć u šetnji ovisno o veličini kućnog ljubimca
 • Čišćenje pijeska kod mačaka i skupljanje izmeta za psom

10 i više godina:

 • Samostalna šetnja
 • Čišćenje, kupanje i četkanje
 • Čišćenje kaveza glodavaca i papiga
 • Samostalno mijenjanje vode ribama i kornjačama

Pozitivni učinci kućnih ljubimaca, a ponajprije pasa, prelaze granice psihološke dobrobiti, tako da je provedenim zdravstvenim studijama dokazano kako djeca koja su odrastala uz pse kasnije tijekom odrastanja imaju manju vjerojatnost od razvijanja astme i raznih oblika alergija. Stručnjaci tvrde kako psi bude imunološki sustav kod djece s točno onoliko stimulacije koliko je potrebno. Kad je djeci tijekom potrebno liječenje antibioticima, istraživanja pokazuju kako je djeci koja su odrastala uz psa potrebna značajno manja doza kako bi došlo do objektivnog poboljšanja zdravstvenog stanja.

U novije vrijeme među roditeljima, skrbnicima i stručnjacima sve više se govori o problematici visoke zastupljenosti ekrana, odnosno smartphone-a, tableta, laptopa i ostalih gadgeta u životima djece. Premda postoje brojni pozitivni aspekti napretka digitalne tehnologije, njezinim negativnim aspektima najviše su podložna, ali i izložena upravo djeca i mladi. Znanstvena istraživanja i praksa usuglašeni su oko činjenice da kućni ljubimci odvlače djecu od ekrana i potiču ih na razne oblike aktivnosti – šetnju, češljanje, čišćenje kaveza, mijenjanje pijeska, davanje hrane i vode, igru… Sve navedene aktivnosti djece s kućnim ljubimcima razvijaju obostranu naklonost, empatijski kapacitet i predstavljaju senzorni kontakt koji digitalni uređaji ne mogu pružiti djeci.

Terapijski psi  

Renata Fridrih i dr. Domagoj Štimac sa psićima na snimanju emisije

Osim što brojnim obiteljima predstavlja idealnog kućnog ljubimca, pas je i veliki pomagač osobama s dodatnim potrebama. Terapijski psi su posebno obučeni psi koji dokazano povećavaju razinu kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, pomažu u postizanju optimalne razine komunikacijskih i govornih sposobnosti. O radu terapijskih pasa, koje možete zamijetiti i na hodnicima naše Poliklinike, možete više pročitati u sljedećim tekstovima na našim stranicama:

Terapijski psići Evie i Heidi počeli su raditi s djecom u Poliklinici

HRT: O terapijskim psima u Poliklinici u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”

24 sata: “Terapijski psi pomažu djeci kod mucanja”

Život kućnog ljubimca u obitelji na manje bolan i dovijeka upamćen način uči djecu gotovo svim fazama i prekretnicama koje nosi život – rađanju, učenju, ispravnom i neispravnom ponašanju, bolesti, dijeljenju, suosjećanju pa i smrti. Dakle, kućni ljubimci djetetu mogu pružiti bezuvjetno društvo, zabavu, ali i edukativne momente jer su prije svega živa bića koja zahtijevaju redovitu skrb i pažnju. Uz sve navedeno, život uz kućnog ljubimca djetetu donosi neke vrlo korisne lekcije o samokontroli, odgovornosti, nesebičnosti ali prije svega ljubavi. Obzirom na sve rečeno, možda bismo stvarno mogli razmisliti o modifikaciji poznate narodne izreke „Pas je čovjekov najbolji prijatelj“ na način: „Pas je djetetov najbolji prijatelj“.

Napisali: Ella Selak Bagarić, mag. psych. i Krešimir Prijatelj, mag. psych.

Prilog: Raspored obaveza “Brinem o kućnom ljubimcu” koji možete isprintati i koristiti da biste provjerili ispunjavanje djetetovih obaveza oko kućnog ljubimca

dijete, kućni ljubimci

Print Friendly, PDF & Email