Roditelji se često pitaju što učiniti kada im dijete kaže da želi prestati pohađati određenu slobodnu aktivnost. Je li u redu da prestane? Kada je u redu da prestane? Što učiniti kada se vrati sa slobodne aktivnosti (za koju je donedavno nagovaralo da ga upišete) i kaže ”Grozno mi je i ne želim više ići tamo!!” Da li ga u tome podržati i ispisati čim izrazi nezadovoljstvo?

Možda je u pitanju samo “loš dan”

I djeca, kao i odrasli, imaju svoje dobre i loše dane. Ponekad je vrijedno pričekati i pratiti je li to samo rezultat ”lošeg dana”. Ukoliko Vaše dijete na tu slobodnu aktivnost ide prigovarajući, ali redovito s nje izlazi nasmijano i govori o tome kako je bilo zabavno, vjerojatno nemate razloga za brigu. U suprotnom, ukoliko želju za prestankom izražava po završetku, porazgovarajte s djetetom, poslušajte ga i shvatite ozbiljno, pitajte ga zašto želi prestati i što je dovelo do te odluke.

Potom potražite praktično rješenje, procijenite da li postoje neki ”međukoraci”, može li propustiti koji susret, a još uvijek jednako sudjelovati, ukoliko trenira neki sport može li se rekreativno baviti njime? Važno je dobro procijeniti kada je odustajanje od aktivnosti korisno, kako u suprotnom ne bi dovelo do preopterećenosti kod djeteta. No, važno je voditi računa i kako olako odustajanje može učiti dijete brzinskom, kratkoročnom zadovoljstvu i može poslati poruku da je u redu odustati čim postane teže, što dijete može prenositi i na druga područja svojeg života. Ulaganje truda i napora dovodi do dubljeg, dugotrajnijeg zadovoljstva i osjećaja uspjeha.

Potaknite dijete da nastavi s aktivnošću

Mnoga djeca prolaze periode kada im je upitna njihova predanost izabranoj slobodnoj aktivnosti kojom se bave. Vaš zadatak je pomoći djetetu utvrditi je li nešto faza koja će proći ili nerješiv problem. Potaknite dijete u davanju prilike novoj aktivnosti i dogovorite se da uloži trud određeno vrijeme, a zatim može odlučiti želi li i dalje prestati ili ipak nastaviti. Ovo dodatno vrijeme može mu omogućiti uživanje u aktivnosti ili olakšati odluku o prestanku. Ako zajednički dogovorite određeno vrijeme koje će još pohađati aktivnost, i vi se držite dogovora!

Nemojte “podmićivati” dijete

Nikada nemojte koristiti “mito” pa nuditi nagrade ili prijetiti kaznom kako bi vaše dijete nastavilo neku aktivnost. Slobodne aktivnosti trebaju biti zabavne, poučne i razvojno poticajne. Korištenjem nagrada i navedenog potkopava se jačanje unutarnje motivacije za uspjehom. Osim toga, nagrade i kazne su kratkoročnog djelovanja. Zbog nagrade može dijete nastaviti npr. s plivanjem, ali frustraciju neće riješiti i vrlo skoro će opet doći do njenog ispoljavanja.

Kada podržati prekidanje aktivnosti

Ako ste pokušali sve i vaše dijete još uvijek negoduje prilikom svakog odlaska na slobodnu aktivnost, vrijeme je da prekine kako mu frustracija ne bi prerasla u generaliziranu mržnju za svu glazbu, sportove i druge aktivnosti ili kako ne bi dovelo do preopterećenosti. Podržite odluku svog djeteta, ne samo riječima već i djelima.

Dobro je znati da iako bi vaše dijete bilo uspješno u lepezi ponuđenih slobodnih aktivnosti, potrebno mu je i vrijeme opuštanja kod kuće. Školske obaveze zahtijevaju mnogo energije, a vaše dijete treba i odmor, igrati se  s prijateljima, braćom i sestrama te sudjelovati u obiteljskim aktivnostima. Pa i ako pokazuje interes za glazbu, ples, sport ili neku drugu aktivnost,  ne treba se baviti svime u isto vrijeme.

Dora Kralj, prof. socijalni pedagog

Ostale teme ove autorice:

Razvijanje djetetove samostalnosti

Zašto je igra važna za razvoj djece

Djeca i preopterećenost obavezama

Primjeren izbor slobodnih aktivnosti za dijete

Zašto je važna dosljednost u odgoju

Djeca i mobiteli

Print Friendly, PDF & Email