Djeca dolaze u Polikliniku s novom zanimljivom napravom u rukama, a roditelji nas pitaju o čemu se radi i može li koristiti ili štetiti njihovoj djeci. Obratili su nam se i mediji s upitima o psihološkoj dobrobiti naprave koju promoviraju proizvođači. Radi se o Fidget Spinner-u, koji posljednjih tjedana doseže veliku popularnost u Europi, pa ćemo tim povodom o ovoj igrački detaljnije izvijestiti.

Je li Fidget Spinner didaktičko pomagalo?

Ne postoji studija koja potvrđuje da je Fidget Spinner pomagalo za djecu koja imaju autizam, ADHD, anksiozne smetnje i slično, o čemu izvještavaju neki proizvođači. Međutim, ideja koja stoji iza ovog proizvoda ima znanstveno i stručno pokrepljenje. Djeca koja pate od teškoća pažnje i koncentracije mogu profitirati od izvođenja neke repetitivne pozadinske radnje, poput gužvanja papira u ruci, šaranja, crtkaranja, stiskanja i otpuštanja antistres loptice i slično. Tako bi se primjerice djetetu, kojem pažnja lako odluta s dugačkog teksta na satu hrvatskog jezika, moglo olakšati čitanje kad bi u nedominantnoj ruci pod klupom imalo antistres lopticu. Vrtnja Fidget Spinner-a po toj logici mogla bi koristiti djeci u održavanju pažnje i koncentracije.

Kako i zašto se koristi?

Mnoga djeca imaju Fidget Spinner i koriste ga kao igračku. Dolazi u raznim veličinama, oblicima, bojama, svjetluca, proizvodi zvukove i tako dalje, čime očito služi više zabavi nego koncentraciji. Djeca ga koriste za izvođenje trikova, mijenjaju se s prijateljima, oponašaju slavne YouTube-ere u korištenju ove naprave i snimaju se.

Fidget Spinner u školskim klupama

Kao bilo koja druga igračka, ni ova naprava ne pripada na nastavu. Nastavnici primjećuju da ju djeca koriste za zabavu i igru te nastoje to ograničiti, kao da se radi o akcijskoj figurici, kartama, video-igrama ili nečemu sličnom. Korišten na taj način Fidget Spinner može imati suprotan učinak od onoga navedenog na reklamama – smanjuje dječju pažnju i koncentraciju na nastavni sat. Djeca koja zbilja koriste ovu napravu kao pomoć pri učenju čine to diskretno i tiho pod klupom. Svako izvođenje trikova i samostalno učeničko igranje pod satom nastavnici s pravom ograničavaju.

Trebaju li roditelji kupiti djeci Fidget Spinner?

Kada nam roditelji postavljaju ovakva pitanja, na njih nema univerzalnog odgovora. Roditelji se mogu zapitati bi li djetetu kupili neku sličnu igračku ovisno o svom roditeljskom stilu, uobičajenim pravilima u obitelji, trenutnim okolnostima, financijskoj situaciji i tako dalje. Naravno, važno je s djetetom dogovoriti pravila korištenja igračaka, pa tako i u ovom slučaju, primjerice uputiti dijete da se ne igra na satu.

Iako liječnici, psiholozi ni defektolozi neće „propisati“ djetetu korištenje ove naprave, u njihovim nalazima može stajati preporuka za dodatnom sekundarnom aktivnošću u svrhu poboljšanja pažnje i koncentracije. Ako je to slučaj kod vašeg djeteta, Fidget Spinner, ali i neka druga slična aktivnost mogu pomoći. Ne postoji razlog zbog kojeg bi djetetu trebala baš ova naprava, a da se ne može zamijeniti nekom drugom, povoljnijom varijantom.

Je li Fidget Spinner opasan?

U medijima se mogu naći primjeri djece koja su se ozlijedila koristeći ovu napravu. Neka su gurala prstiće u otvore, neka su dobila alergijske reakcije na materijal ili žuljeve od pretjeranog korištenja. U svakom slučaju važno je da uključene odrasle osobe preuzmu odgovornost u ovakvim i sličnim situacijama. Kao i za sve ostale igrače trebamo ih prilagoditi dobi djeteta, zajedno ih istražiti, provjeriti od kojih su materijala te ograničiti vrijeme i način primjene. Rijetko koja igračka je dobra, loša, sigurna ili opasna sama po sebi – odlučujuća je uloga roditelja i ostalih odraslih osoba koje brinu o djetetu.

Piše: Mia Roje, mag.psych.

Ostali tekstovi autorice:

SAVJETI ZA DJECU I RODITELJE: Postoji li internetska igrica “Plavi kit” i kako se zaštititi


Print Friendly, PDF & Email