Suicid kod djece i mladih

U posljednjem desetljeću u Hrvatskoj oko 1000 osoba  godišnje počini samoubojstvo, što nas svrstava u red zemalja sa visokom stopom suicida. Na svako samoubojstvo dolazi još oko osam pokušaja, a oko tri puta više osoba intenzivno razmišlja o suicidu. Donedavno se smatralo da je rizik suicida zanemariv kod mladih, ali novija istraživanja pokazuju da, nažalost, i kod te populacije postoji suicidalni rizik.

Prema američkim podacima u razdoblju od 1980. do 1996. godine među adolescentima u dobi između 15 -19 godina broj suicida je porastao za 14%, a u dobi od 10-14 godine za 100%. U Hrvatskoj je u posljednjih deset godina 341 mlada osoba u dobi od 15.-19. godina počinila samoubojstvo.

Poznavajući život osoba možemo pronaći niz podataka koji ukazuju na veći suicidni rizik  a to su: prisutnost psihotičnih simptoma, podatak o prijašnjim pokušajima, incidencija suicida u obitelji neke osobe, iskustvo zlostavljanja u obitelji.

Odrastanje samo po sebi nosi niz novih, nepoznatih životnih situacija što nerijetko dovodi do konfuzije, sumnje, nesigurnosti. Djetinjstvo, a pogotovo adolescencija obilježeni su snažnim strahovima vezanim uz očekivanja i pritisak društva.

Print Friendly, PDF & Email