Na press konferenciji povodom Međunarodnog dana obitelji predstavnica Roditeljskog odbora Poliklinike Berislava Picek je pozvala roditelje da obrate pozornost ne samo na fizičko, nego i na mentalno zdravlje djeteta:

” Ja bih kao roditelj voljela pozvati sve roditelje da osluškuju svoju djecu i kad ne govore, da gledaju njihovo ponašanje, da promatraju tu njihovu neverbalnu komunikaciju koja govori puno i da nemaju straha ako primijete da postoje problemi s kojima se oni kao roditelji ne mogu nositi. To nije strašno. Dobro je na vrijeme prepoznati što treba prepoznati i dobro je na vrijeme doći gdje treba doći. Puno je lakše to rješavati na početku, nego pustiti da stvari odu predaleko. U Roditeljskom odboru su i mame i tate, i htjela bih reći da je roditeljstvo podjednako važno u te dvije uloge. I da smo jako ponosne na naše tate u roditeljskom odboru, koji su kreativni, koji su konkretni i puni ideja. I svakako bih voljela pozvati roditelje da ako imaju neku sugestiju, ideju, neki problem ili bilo što, da se obrate nama, roditeljskom odboru, da mi budemo neka ruka koja će u ime njih pokušati nešto pomoći u Poliklinici na dobrobit naše djece.”

Smatram da je to lijepa i korisna poruka roditeljima i povodom Međunarodnog dana roditelja kojeg obilježavamo 1. lipnja. Nažalost, i danas je nekim roditeljima teško zatražiti pomoć i priznati da im se nije lako suočavati s izazovima roditeljstva. Htjela bih poručiti svim roditeljima da nije sramota niti znak roditeljske nekompetencije zatražiti pomoć kad ju trebamo, dapače, činimo loše ako ju ne tražimo. Tražeći pomoć brinemo ne samo za dijete, nego i za obitelj i za sebe, a djetetu pokazujemo da je u redu nekad ne-znati, ne-moći sam, dok god aktivno radimo na rješenju problema i trudimo se.

Ako postoji potreba za određenim mjerama stručne pomoći ili tretmana, ne treba bježati niti od pomoći drugih sustava, poput sustava socijalne skrbi, obrazovanja… jer svi mi stručnjaci smo tu da pomognemo roditeljima u ostvarivanju punine kapaciteta i roditeljskih potencijala.

Kad god radimo s djetetom, važno je da radimo i s roditeljima. Bez obzira na sve naše edukacije i profesionalna iskustva, ništa ne može izliječiti dijete kao odnos s roditeljem, a ponekad i promjena u roditelju koji je svom djetetu glavni uzor i objekt ljubavi. Nažalost, neki roditelji nisu u stanju ili ne žele surađivati u najboljem interesu djeteta. Tada prava djeteta na zaštitu, život, zdravlje, sigurnost i integritet imaju prevagu nad roditeljskim pravima. Kao struka i kao društvo uvijek moramo imati dijete u fokusu, jer upravo to tražimo i od roditelja.

Želim reći svim onim roditeljima koji su se zapitali: „Jesam li dobar roditelj?“; koji su bili najsretniji i najponosniji, ali i najtužniji i najljući u raznim situacijama sa svojom djecom; koji su griješili, ali to i priznali i nastojali se promijeniti; koji su više puta tjedno pitali svoje dijete kako je s iskrenim interesom; koji su se dosljedno držali pravila za djecu i kad im nije bilo lako; koji su tješili djecu iz kojeg god razloga bili tužni; koji su ohrabrivali djecu da se penju na drvo iako su se oni bojali da bi dijete moglo pasti; koji su se ikad osjetili nedovoljno dobrima jer se dijete nije razvijalo točno po knjizi; i koji su bili svom djetetu liječnici, vozači, kuhari, krojači, rame za plakanje, uho za slušanje, njihovi super-junaci – potražite podršku kad ju vi i vaše dijete trebate.

 

Print Friendly, PDF & Email