Ponosna sam što je kampanja Vijeća Europe „Podignite ruku protiv tjelesnog kažnjavanja djece“  krenula upravo iz Hrvatske. Ponosna sam i što je Hrvatska još 1999. uvela u zakon zabranu tjelesnog kažnjavanja djece i time se pridružila najnaprednijim europskim zemaljama. Smatram da se razvijenost  društva može procijenjivati i po tome kako se u njihovim sustavima provodi zaštita djece.

Međutim, kao što je i naglašeno na skupu predstavnika Vijeća Evrope u Zagrebu, ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece zahtjeva intenzivan napor u tri područja: pravni okvir, mjere politike i podizanje razine svijesti.  Iako mi u Hrvatskoj imamo dobro riješenu legislativu, treba još raditi na druga dva aspekta.

Treba osigurati primjenu svih zakonskih mjera za sprečavanje nasilja i zaštitu djece i treba omogućiti trajnu edukacijsku podršku stručnjacima koji rade s djecom i njihovim obiteljima, osigurati dostupnost psihološke pomoći svim roditeljima i djeci u svim krajevima Hrvatske, za što je, dakako, potrebno zaposliti veći broj stručnjaka mentalnog zdravlja koji bi radili ne samo intervencije nakon što se dogodi šteta, nego i prevenciju.

Oni će, kao i nadležne  institucije sustava, pružati i potrebnu potporu pozitivnom roditeljstvu. Na skupu je naglašeno da pozitivno roditeljstvo uključuje:

  • njegu, brigu, ljubav i sigurnost
  • postavljanje i poštivanje standarda prikladnog ponašanja i  definiranje nedoličnog ponašanja te pružanje dobrog primjera djeci, postavljanje granica i usmjeravanje radi osobne sigurnosti i razvijanja vlastite vrijednosti
  • priznavanje tj. svakodnevno pokazivanje zainteresiranosti za djecu, slušanje i priznavanje njih kao osoba
  • osnaživanje kojim se pojačava dječji osjećaj sposobnosti, osobne kontrole i mogućnosti utjecanja na stavove i ponašanja drugih.

Naša Poliklinika od samog osnutka prije šest godina posvećena je ovim ciljevima – ne radimo samo intervenciju, već smo aktivni u prevenciji neprimjerenih postupaka prema djeci, uključivši i tjelesno kažnjavanje. Osim organizacije edukacija roditelja, djece i stručnjaka, besplatno dijelimo niz edukativnih publikacija, koje su dostupne i za preuzimanje sa naše web stranice. Također, Poliklinika na svakodnevnoj bazi surađuje sa udrugom Hrabri telefon za zlostavljanu i zanemarenu djecu, te preporučamo njihove brošure o pozitivnom roditeljstvu koje se mogu naći na www.hrabritelefon.hr.

Piše: Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica

Print Friendly, PDF & Email