Kada sam prije dvadesetak godina kao psihologinja u Dječjoj bolnici počela raditi sa seksualno zlostavljanom djecom – za koju su i stručnjaci i javnost tada još teško priznavali da postoje –  nisam se mogla niti nadati da će jednog dana postojati Poliklinika za zaštitu te djece u Zagrebu koja će biti uključena u kampanju Vijeća Europe “Zaustavimo spolno nasilje prema djeci”.

Naime, u studenom 2010. u Rimu je održan skup u organizaciji Vijeća Europe i talijanskog Ministarstva jednakih mogućnosti, na kojem sam bila pozvani predavač i predstavila rad Poliklinike s temom “Suradnja stručnjaka u zaštiti seksualno zlostavljane djece – primjer dobre prakse iz Hrvatske”. Tada  je službeno započela kampanja kojom Europa pokazuje da smo svi mi odgovorni za prevenciju i zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja.

Kampanja Vijeća Europe

Kampanja se temelji na spoznaji da je svako peto dijete u Europi na neki način spolno zlostavljano, te je u skladu s tim i službeni naziv kampanje “JEDNO OD PET ” (“ONE IN FIVE”/”UN SUR CINQ” ).

Na skupu su izneseni zabrinjavajući podaci da je u svijetu jedno od petero djece žrtva nekog oblika seksualnog zlostavljanja. U 70 do 85% slučajeva počinitelj je osoba poznata djetetu, te dolazi iz bliskog djetetovog okruženja. To mogu biti članovi uže i šire obitelji, prijatelji ili skrbnici.

Posljedice seksualnog zlostavljanja kod djece su mnogobrojne, te obuhvaćaju dječje kognitivno, emocionalno i  ponašajno funkcioniranje. Nakon seksualnog zlostavljanja, kod djece je osobito narušen osjećaj osobnog integriteta, bazične sigurnosti i povjerenja u druge odrasle osobe.

Seksualno zlostavljana djeca često čuvaju tajnu o zlostavljanju. To se događa jer osjećaju krivnju i sram i/ili strah. Ona  djeca koja su jako mala zbog stadija kognitivnog razvoja u kojem se nalaze, seksualno zlostavljanje ne mogu pojmiti, niti razumjeti što je to što im se događa.

Stoga je otkrivanje seksualnog zlostavljanja vrlo osjetljiv i delikatan trenutak.

Poliklinika kao uspješan model

Kako bi on za djecu bio što manje traumatizirajući, izuzetno je važno da stručnjaci na svim razinama sustava, koji su uključeni u slučaj (sudstvo, socijalna skrb, zdravstvo, školstvo i sl.), adekvatno i brzo reagiraju, te međusobno surađuju, štiteći dijete od dodatne traumatizacije, uključujući ga čim prije u potrebni tretman, na koji svako dijete ima pravo.

U Rimu su također izneseni i glavni ciljevi kampanje koji se  odnose se na poticanje potpisivanja, ratificiranja i implementacije Konvencije Vijeća Europe iz Lanzarota (207.) o zaštiti djece od spolnog iskorištavanja i zlostavljanja. Uz to, kampanjom se želi  postići i osnaživanje djece, roditelja, stručnjaka i društva u cjelini, potrebnim znanjima i informacijama kojima bi se preveniralo, ali i ohrabrilo zaustavljanje i prijavljivanje spolnog zlostavljanja djece te jačanje javne svijesti o ovom problemu općenito.

Kampanja Vijeća Europe bit će predstavljena koncem veljače u New Yorku UN-ovoj Komisiji za položaj žena. Ponosna sam što sam pozvana da ispred tako visokog skupa predstavim model rada naše Poliklinike u zaštiti seksualno zlostavljane djece koji se temelji na multidisciplinarnom pristupu i suradnji stručnjaka u prevenciji i intervencijama. Naš model, već dokazan kao uspješan, mogao bi se preuzeti i primjenjivati u drugim zemljama, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Piše: Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica

Print Friendly, PDF & Email