Može li »korona-priča« u psihološkom smislu imati sretan ishod i što učiniti da do njega dođemo? Osim o tome kako razgovaramo s djecom i mladima o higijeni, samoizolaciji i rasporedu kad se uči i radi od kuće, pričajmo i, još važnije, primjerom pokažimo kako biti čovjek.

Divno je pomoći starijim susjedima donijeti namirnice u ožujku 2020. gotovo jednako kako bi bilo divno učiniti to i u veljači ili kolovozu. Nazvati sve svoje drage i voljene ljude da provjerimo kako su, jesu li zdravi i trebaju li pomoć, ne mora biti rezervirano samo za pandemiju i kriznu situaciju. Za zajedničko obiteljsko vrijeme možemo uvijek naći priliku, a ne samo kad naredi Krizni stožer. Pogledati što djeca uče u školi možemo također i u vrijeme adventa, jeseni ili proljeća, čak i ako nema oline nastave na HRT-u.

Razvijajmo empatiju svaki dan, a korona neka nam posluži kao podsjetnik na prioritete, vrijednosti i ideju da, iako su nam socijalni kontakti trenutno najveća opasnost, oni su nam ujedno i najveća snaga. Nemojmo se dijeliti na »nas«, »vas«, »one«… niti sada kad smo u ugrozi, a niti inače.

Sjetimo se prve vijesti o koroni u dalekoj Kini. Jesmo li se zabrinuli »za njih tamo« i »njihovu« djecu. Koliko smo suosjećali s njima? Već tada smo trebali kod sebe i djece potaknuti suosjećanje, podržati i razvijati dječju prirodnu empatiju, i za djecu u Kini. Ta je empatija temelj opstanka ljudskog društva, temelj da brinemo jedni o drugima, da nam je stalo do dobra i zdravlja drugih u našem društvu, pa ćemo se slijedom toga i odgovorno ponašati vezano uz prenošenje bolesti i lakše »trpjeti« socijalnu distancu. Tu empatiju djeca moraju primiti od nas odraslih, ona trebaju vidjeti na našem primjeru suosjećanje za drugo biće, da bi ju sama razvila i mogla primijeniti u svom životu. Empatija je, naime, postepeni prijelaz brige roditelja od djeci na brigu djece o drugima. Kad bi sva djeca dobila empatiju u svojoj obitelji, ne bismo imali toliko veliki problem bullyinga. 

Kad sve ovo prođe, nastavit ćemo živjeti, Zemlja će se i dalje vrtjeti i vratit će se svi »sitni« stresori života. Ne zaboravimo korona-lekcije, budimo primjer našoj djeci, nastavimo biti tu jedni za druge, samo uz puno više čvrstih zagrljaja i poljubaca kad se ponovo stvore uvjeti koji to ne brane.

Print Friendly, PDF & Email