Poziv na online skup: “Ukradeno djetinjstvo – dijalog stručnjaka i medija u zaštiti djece od nasilja”

Ususret Europskom danu zaštite djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obilježava 18. studenoga, Hrvatsko novinarsko društvo i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba će organizirati online okrugli stol 16.11. 2020. (ponedjeljak) u 11h u trajanju do 1,5 h preko platforme Zoom. Skup je otvoren za javnost, te se prijaviti mogu svi zainteresirani. Registrirati se možete KLIKOM OVDJE.

Odrasli često nisu svjesni što je najbolji interes djeteta, ili druge ciljeve stavljaju ispred njegovih. Stoga je nužan dijalog i suradnja stručnjaka i medija, kako bi najbolji interesi djece ostali zaista najbolji za njih same. U izvještavanju o djeci zaštita najboljeg interesa pojedinog djeteta mora biti ispred svakog drugog cilja, uključujući i zagovaranje i promicanje prava djece općenito, budući da se dijete u fokusu javnosti izravno dovodi u rizik od stigmatizacije, retraumatizacije i potencijalnog dugoročnog odbacivanja u okolini, te niza negativnih posljedica po mentalno zdravlje i razvoj. Uz internet i društvene medije, oduzimanjem prava na privatnost danas, djetetov život je obilježen i godinama kasnije, bez mogućnost da događaji iz njegovog djetinjstva ostanu dio (samo) njegove osobne prošlosti. U tom smislu, potrebno je izvještavati o općoj situaciji za djecu, a ne o pojedinom djetetu, bez obzira koliko priča bila “vrijedna”vijesti. Po zakonu RH svi postupci u koje su uključena djeca moraju ostati tajni. Medijima povjerljive, ali ne uvijek i provjerene informacije, uglavnom iznose osobe iz djetetove bliske okoline, pri čemu treba upozoriti na činjenicu da većinu zlostavljanja čine osobe koje su djetetu već poznate, a najčešće su to roditelji.  

Zato je nužno da prilikom odluke o izvještavanju i načinu prikaza djece u medijima imamo odgovore na sljedeća pitanja:

 • S kojom namjerom medijski pokrivamo slučajeve nasilja nad djetetom?
 • Možemo li izazvati pozitivnu promjenu u društvu?
 • Jesmo li sigurni da ne eksponiramo pojedino dijete?
 • Jesmo li sigurni da izravno ili neizravno otkrivanje djetetovog identiteta neće naštetiti njegovom interesu, bez obzira na pristanak dobiven od osobe odgovorne za njega?
 • Jesmo li sigurni da materijal kod djeteta neće stvoriti osjećaj srama, krivnje, tuge ili nelagode? Je li moguće da se takvi osjećaji jave kod djeteta i godinama kasnije te da dijete ponovno doživi reviktimizaciju?
 • Imamo li uvijek na umu da je dijete dijete i – bez obzira na etnički, socijalni status, podrijetlo itd., svako dijete ima ista prava?
Kako bismo zajedno odgovorili na ta pitanja, ususret Europskom danu zaštite djece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja koji se obilježava 18.11., Hrvatsko novinarsko društvo i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba će organizirati online okrugli stol dana 16.11. 2020. (ponedjeljak) u 11h u trajanju do 1,5 h preko platforme Zoom, otvoren i za javnost.
U ime stručnjaka zaštite mentalnog zdravlja govore:
 • Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
 • Mr. sc. Željka Barić, dipl. socijalna radnica, Ravnateljica Doma Duga Zagreb
 • Doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med., spec. psihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
 • Ella Selak Bagarić, magistra psihologije, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

U ime medija govore:

 • Đurđica Klancir, Predsjednica Novinarskog vijeća časti
 • Dražen Klarić,  Glavni urednik Večernjeg lista
 • Ivana Radaljac Krušlin, HRT – Radio Sljeme

Moderator Okruglog stola je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Za ovaj online skup možete se registrirati KLIKOM OVDJE.
Za više informacija o programu i predavačima pratite web i Facebook stranicu Poliklinike:
LINK NA FACEBOOK DOGAĐAJ
Nakon popunjavanja kapaciteta za online webinar, registracija će biti zatvorena.
Za sve dodatne upite ili informacije molimo Vas da se obratite na e-mail:
ella.selak@poliklinika-djeca.hr 
Print Friendly, PDF & Email