POKRETANJE BARNAHUS MODELA U HRVATSKOJ

Pokretanje Barnahus modela u Hrvatskoj, u cilju razvijanja pravosuđa prilagođenog djeci, prezentirano je 30. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U prezentaciji projekta sudjelovali su, uz Ministra pravosuđa i uprave, gosp. Malenicu, brojni stručnjaci i donositelji odluka, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prepoznata od Vijeća Evrope, aktualno provodi brojne edukacije i savjetovanja stručnjacima drugih država u implementaciji Barnahus modela, te ima veliko i značajno iskustvo u hodogramu aktivnosti, koje su potrebne za pokretanje modela Barnahus.

Stoga je ravnateljica Poliklinike doc.dr.sc. prim. Vanja Slijepčević Saftić bila pozvana od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, sudjelovati na prezentaciji projekta.

Cilj  zajedničkog projekta Ministarstva pravosuđa i uprave,  Europske komisije  i Vijeća Europe je poboljšati pristup i kvalitetu pravosudnog sustava za djecu, koja su žrtve nasilja u Hrvatskoj, kako bi se smanjilo nepotrebno odugovlačenje u obradi takvih slučajeva, te omogućiti da sva djeca koja su žrtve nasilja imaju pristup pravosuđu prilagođenom djeci, kako bi se spriječila retraumatizacija i reviktimizacija djece.

Kjartan Björnsson, zamjenik direktora, Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama izrazio je potporu Ministarstvu pravosuđa i uprave na provođenju ovog projekta, rekavši da je cilj poboljšanje sustava pravosuđa djeci , kao i unaprijeđenje njihove zaštite kako bi mogli ostvariti svoje potencijale.

Regina Jensdottir, voditeljica Odjela Vijeća Europe za prava djece naglasila je važnost  da su usluge Barnahus modela usklađene sa standardima Vijeća Europe, Europske unije, te međunarodnih pravosudnih standarda.

„Vijeće Europe je počašćeno što može blisko surađivati s Ministarstvom pravosuđa i uprave u implementaciji ovog projekta, jer polažemo temelje velikih promjena koje će pomoći u izazovima seksualnog nasilja i zlostavljanja. To nije samo naša ambicija nego i naša obaveza. Današnje okupljanje dokaz je suradničkog duha, koji će doprinijeti uspjehu ovog projekta“ zaključila je Regina Jensdottir.

Ispred Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na prezentaciji projekta sudjelovale su dr.sc. Marija Crnković, klinički psiholog i doc.dr.sc. Bruna Profaca, klinički psiholog.

Print Friendly, PDF & Email