Tijekom Dječjeg tjedna Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu 12. listopada je u hotelu Westin okupio stručnjake različitih profila na simpoziju “Multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane djece”.

Skup je otvorila zamjenica ministrice socijalne politike i mladih gđa. Maja Sporiš te održala govor na temu ”Socijalna politika Republike Hrvatske i mladi’‘.

Prof. dr. sc Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je predavanje “Zaštita zlostavljane djece – što smo naučili?”, u kojem je prezentirala iskustva iz svog rada i rada Poliklinike u radu s djecom koja su doživjela različite oblike zlostavljanja i zanemarivanja, kao i najnovije znanstvene spoznaje u ovom području te probleme ali i primjere dobre prakse u zaštiti djece u Hrvatskoj.

Skupu su prisustvovale i djelatnice Poliklinike Vesna Vurušić, prof.rehabilitator, Dora Kralj, prof. socijalne pedagogije i Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije.

Voditeljica Simpozija bila je prof.dr.sc. Ivana Čuković-Bagić koja je ujedno i održala predavanje naziva “Uloga doktora dentalne medicine u prepoznavanju zlostavljanog djeteta”.

Predavanje ”Odgovornost zdravstvenog djelatnika i njegova uloga u sudskom postupku” održao je Ilija Desnica, sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Prof.dr.sc. Hrvoje Brkić, dekan Stomatološkog fakulteta, imao je izlaganje naziva ”Forenzički aspekti analize zubala u djece i adolescenata”, a prof.dr.sc. Hrvoje Jurić izlaganje ”Psihosocijalni aspekti dentalnih trauma u djece”.

O tome kako sve više doktora dentalne medicine prepoznaje svoje dužnosti u identifikaciji zlostavljane i zanemarene djece svjedoči broj okupljenih stručnjaka, kao i veliki interes za uključivanjem u raspravu.

Budući da je upravo kvalitetno znanje o zaštiti djece nužan preduvjet za zainteresiranost i zapažanje prvih simptoma zlostavljanja ili zanemarivanja, Stomatološki fakultet u sklopu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija dentalne medicine ovu problematiku studentima približava uz suradnju Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba na kolegiju Zanemarivanje i zlostavljanje djece, čiji je voditelj prof.dr.sc. Ivana Čuković-Bagić.


Print Friendly, PDF & Email