Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece od 2000. godine obilježava se svakog 19.studenog na inicijativu UN-a i Women’s World Summit Foundation (WWSF) u cilju kreiranja kulture prevencije nasilja nad djecom te promocije dječjih prava.

Odrasli ponekad mogu na različite načine povrijediti djecu i mlade.
Ponekad starije dijete ili tinejdžer povrijedi i zlostavlja mlađe dijete.
Različite su vrste i načini zlostavljanja.

U našoj Poliklinici radimo s djecom i mladima koja su nažalost proživjela neka od zlostavljajućih  i nasilnih iskustava tijekom svog odrastanja te su uključena u tretman i podršku kako bi im se pomoglo u oporavku od proživljenog.
Svjesni smo nažalost da je tek manji dio zlostavljane djece prepoznat te zaštićen i obuhvaćen odgovarajućim tretmanom.
Stoga, ukoliko svi građani, a naročito stručnjaci nisu upoznati s dječjim pravima te ukoliko nemaju senzibilitet za ozbiljnost problema zlostavljanja djece, mnogi će slučajevi zlostavljanja djece ostati neprepoznati, a djeci i roditeljima neće biti pružena odgovarajuća pomoć i podrška.

Jedan od ciljeva naše Poliklinike, uz svakodnevni dijagnostički i tretmanski rad s djecom i mladima, upravo je podizanje javne svijesti o ovom problemu i promicanje dječjih prava, uz vjeru da će ova djelatnost pomoći u sprečavanju zlostavljanja, bržem prepoznavanju zlostavljane djece te kvalitetnijem pružanju pomoći.

S tim ciljem, ove smo godine za obilježavanje međunarodnog dana zlostavljanja djece  o toj temi razgovarali s našim korisnicima, djecom i mladima, njihovim iskustvima i porukama koje bi oni poslali svijetu, kako odraslima tako i svojim vršnjacima.

U nastavku prikazujemo samo neke od njihovih radova i odgovora.

Nikolina Antonia Livaja, dr.med., spec. dječje i adolescentne psihijatrije

sc. Renata Ćorić Špoljar, prof. psihologije, klinički psiholog

Print Friendly, PDF & Email