Zbornik „Djeca i konfliktni razvodi“ je dvojezična, hrvatsko-engleska publikacija koja objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava koje je proteklih godina organizirala pravobraniteljica za djecu, kako bi upozorila na važnost zaštite prava djece tijekom razvoda roditelja. U njemu su i izlaganja održana u svibnju 2009. u Dubrovniku, na Godišnjoj konferenciji Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe, na kojoj su sudjelovali istaknuti međunarodni i domaći stručnjaci.

U prvom dijelu zbornik donosi pregled stanja u europskim zemljama glede zaštite prava djece u postupku razvoda roditelja, s posebnim naglaskom na pravo pristupa djeteta pravosuđu. U drugom dijelu iznose se stručni pogledi o utjecaju razvoda na dijete i potrebnim stručnim intervencijama te iskustva u radu hrvatskih stručnjaka: odvjetnika, sudaca, socijalnih radnika, psihologa i psihijatara. Među autorima su, uz međunarodne stručnjake prof. dr. sc. Yanghee Lee (predsjedateljicu Odbora UN-a za prava djeteta) i Petera Newella, doc. dr. sc. Branka Rešetar, dr. sc. Bruna Profaca, doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander i drugi. Recenzentica zbornika je prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, a urednica je Davorka Osmak Franjić.

Predstavljajući zbornik pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je kako je on rezultat niza aktivnosti i rasprava od kojih je prva održana upravo u Osijeku 2008. Uz pravobraniteljicu za djecu, Milu Jelavić, zbornik su predstavile i dr.sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović, te doc.dr.sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Svi izlagači zauzeli su se za efikasniji odgovor sustava na ovu pojavu, u prvom redu s ciljem zaštite djeteta.

O ovom prestavljanju više na stranici http://www.dijete.hr/hr/naslovnica-mainmenu-1/972-u-osijeku-predstavljen-zbornik-qdjeca-i-konfliktni-razvodiq.html

Print Friendly, PDF & Email