Zadarski list: “Online izlaganje Gordane Buljan Flander osnažilo socijalne radnike”

U organizaciji Udruge socijalnih radnika Zadar u srijedu, 16. prosinca 2020., putem platforme Zoom održano je predavanje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander pod nazivom „Djeca razdvojenih roditelja s posebnim osvrtom na COVID-19“. Prisustvovali su članovi Udruge socijalnih radnika Zadar te drugi socijalni radnici i predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova s područja Zadarske županije. Na predavanju te raspravi koja je uslijedila poslije, govorilo se o otuđenju djeteta od jednog roditelja koje vrši drugi roditelj prilikom visokokonfliktnog razvoda te koju ulogu u zaštiti djeteta imaju svi stručnjaci uključeni u taj proces. Prenosimo izvještaj novinarke Doris Babić iz Zadarskog lista od 17. prosinca 2020.:

“- Ja sam već jako dugo u ovome poslu, ali prof. Flander je prikazala novije podatke potkrijepljenje znanstvenim istraživanjima što im daje određenu težinu. Također, sve je popratila primjerima iz prakse. – saznajemo od Ljiljane Fabac, predsjednice udruge socijalnih radnika Zadar.
Novonastala situacija uzrokovana koronavirusom iznjedrila je mnoštvo prijava za nasilje, a što je još problematičnije – porast nasilja koje se ne prijavljuje. Osim toga, ističe se i sklonost manipulaciji.
– Manipulativni roditelji koriste ovu situaciju da još više manipuiliraju djecom, upozorava Fabac.
Budući da je već desetak godina zabilježen porast razvoda brakova i prekidanja izvanbračnih zajednica, na predavanju je bilo i riječi o tome na koji način prepoznati visokokonfliktne faze braka. Ali u svakom slučaju, uvijek valja skrbiti o dobrobiti djeteta.
– Uglavnom se dogovori o roditeljskoj skrbi, ali u 30 % slučajeva ne uspije se postići dogovor. I u svemu tome izgubi se dijete iz fokusa. Uvijek će barem jedan roditelj biti nezadovoljan, ali nama je dijete uvijek u središtu, ukazuje Fabac.

Obiteljski sudovi

Nakon dvadeset godina, ponovno se pokrenula ideja o osnivanju obiteljskih sudova. Naime, bilo bi dobro dodatno educirati sudce koji će se baviti samo tom problematikom. To bi svima bilo u interesu, socijalni radnici odrade svoj dio, ali sustav je često spor i nedovoljno efikasan.
Udruga socijalnih radnika Zadar promiče slobode i prava socijalnih radnika, nastoji ukazivati na potrebu poboljšanja uvjeta rada socijalnih radnika, unapređenje položaja profesije u društvu, kao i na potrebu stručnog usavršavanja članova.
U skladu s tim, predavanje se provodilo kao dio aktivnosti projekta Udruge socijalnih radnika Zadar pod nazivom »Stalnim učenjem i profesionalnim usavršavanjem do kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga« koji je na Javnom natječaju za prijavu projekata/programa udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva u 2020. godini dobio financijsku podršku Grada Zadra.
– Ovo nas je predavanje osnažilo, bilo je korisno i svi su sudionici jako zadovoljni, zaključuje Fabac.”

Print Friendly, PDF & Email