Mentalno zdravlje u vrijeme pandemije i izvori nasilja u društvu bili su teme emisije Zoom Zagreb na Z1 televiziji voditeljice i urednice Hane Tabaković Baksa u kojoj su sudjelovali psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić i kriminalist Željko Cvrtila. Emisija je emitirana 19. listopada 2020., neposredno nakon tragičnog napada na zgradu Vlade i samoubojstva mladog Danijela Bezuka.

»O teškim posljedicama govorimo tek kad se dogodi neka tragedija«

Upitana da prokomentira taj događaj, psihologinja Poliklinike je rekla:

»Ne mogu ulaziti u konkretan slučaj, ali moram reći da mi je kao nekome tko se bavi zaštitom mentalnog zdravlja već 10 godina, iznimno krivo što o teškim posljedicama govorimo onda kada se dogodi neka tragedija. Što god mislili o tom događaju nitko ne može osporiti da je to nešto što se nije smjelo desiti, da je to nešto što je doista velika tragedija i da je to nešto o čemu moramo sada razgovarati na način da preveniramo da se takve stvari ponovo događaju, ili da barem pokušamo prepoznati što dovodi pojedinca do takvih djela.

Kada pričamo o mentalnom zdravlju, pričamo uglavnom kada je 5 do 12 ili gasimo nekakvu vatru, i često zanemarujemo aspekt mentalnog zdravlja sada kada brinemo o tjelesnom zdravlju, koje je naravno bitno i treba biti na prvom mjestu. Međutim, okolnosti u kojima je sada cijeli svijet izrazito su stresne i mogu dovesti do pogoršanja nekih stanja koja su postojala ranije, ali i do javljanja neke nove simptomatologije koja otežava pojedincu njegovo funkcioniranje. Ne samo djeci i roditeljima s kojima ja inače radim, nego vidim da je to tako i sa studentima i sa profesionalcima, kolegama… Svima nam je teško. U tom jednom »statusu Q« mi zapravo ne znamo što će se događati za mjesec dana, za tjedan dana, okolnosti su neizvjesne i zapravo smo u situaciji da se moramo svakodnevno prilagođavati na ono što je pred nama. Moramo živjeti dan po dan. U tome je bitno brinuti za sebe, ali je isto tako bitno gledati tko je oko nas i prepoznati kada netko iz naše okoline treba pomoć.«

»U ovoj krizi se pokazuje da je premalo stručnjaka mentalnog zdravlja«

»Stanje mentalnog zdravlja kod mladih je daleko od idealnih, nema kafića, nema druženja. Mislim da je licemjerno tražiti krivca u nekome drugome a ne u politici koju ova država vodi«, rekla je voditeljica Hana Tabaković Baksa.

»Kada govorimo o mentalnom zdravlju to nije pitanje nekakve jedne intervencije, to nije pitanje plana od mjesec dana, nego je to pitanje plana koji država mora imati za narednih 5, 10, 15 godina. Mi imamo iskustva, znamo od kolega koji rade u SAD-u i u Velikoj Britaniji, da su to strategije koje se provode deset godina da bi se vidjeli ikakvi ozbiljniji pomaci. Kada se onda dogodi još i globalna pandemija, i sve ovo što ide uz nju, zapravo jedna ekonomska kriza u nastajanju, naravno da je to sve dodatno zahtjevno. Moram reći kao netko tko radi u zdravstvu – ali naravno da sam povezana i sa ostalim stručnjacima u sustavu zaštite djece – da je premalo stručnjaka mentalnog zdravlja. To je nešto o čemu se trebalo razmišljati puno ranije. Dakle, sada djeca, roditelji i mi trebamo stručnjake: kako trebamo epidemiologe tako trebamo i stručnjake mentalnog zdravlja da ovu cijelu krizu preživimo, da ne dođe do jedne krize mentalnog zdravlja koja je isto u nastajanju. Mislim da od rasprave o tome što je netko trebao učiniti sada nemamo nikakve koristi, moramo vidjeti što se sada, u ovom trenu, može učiniti. Isto tako bih naglasila, kao što su i mnoge kolege naglašavale ovih dana, da ulica ne može rješavati ovakve probleme, i da se nasilje neće riješiti tako da se poziva na daljnje nasilje… Mislim da moramo biti konstruktivni, vidjeti što se sada da učiniti, pokazati povjerenje od strane Vlade i države stručnjacima mentalnog zdravlja, jednako kao što to moramo pokazati povjerenje liječnicima. Dakle netko nas mora voditi u krizi, nekome moramo pokazati povjerenje« – rekla je Ella Selak Bagarić.

»Mladi se boje što će se dogoditi ako im roditelji ostanu bez posla«

»Postoji cijela jedna lepeza tragičnih događanja gdje mladi ljudi sebi oduzimaju život, zato što ne vide izlaz, ne vide perspektivu, povjerenje u sustav je potpuno izgubljeno«, naglasila je voditeljica.

»Meni se čini da su djeca i mladi sve više opterećeni, pogotovo okolnostima u kojima danas žive. Moramo uzeti u obzir i da što je dijete veće, to više testira realitet, odnosno vidi što se događa. Djeca i mladi zabrinuti su ne samo za sebe nego i za svoje roditelje, boje se što će se dogoditi ako roditelji ostanu bez posla. Nemaju nekakve brige koje bi bile očekivane za dob, npr. maturalac, nekakva druženja, izlasci, već su zaokupljeni brigama koje nisu razvojno primjerene i za koje oni sasvim sigurno nemaju iskustva da bi se mogle nositi s time… Prof. dr. sc. Buljan Flander je u više navrata istaknula koliko je bitno da znamo i da smo svjesni da zapravo svako peto dijete ima nekakve poteškoće na planu mentalnog zdravlja. To je svako peto dijete. Zamislite jedan razred, pa mislim da je doista jasno da to nije »neko dijete«, nego susjed, možda naše dijete. To su djeca koja doista trebaju pomoć stručnjaka. Ono što sasvim sigurno znam kao netko tko radi u zdravstvu je da mi ne radimo sustavno rano prepoznavanje poteškoća, ne vodimo računa o obiteljima koje su rizične, koje imaju uvijete koji mogu dovesti do toga da djeca razviju neke simptome, nego reagiramo zapravo kada se dogodi tragedija, kada dijete već ima ozbiljne poteškoće u ponašanju, u funkcioniranju i onda je manja i mogućnost pomoći« prokometirala je psihologinja Ella Selak Bagarić.

Pogledajte cijelu emisiju na You Tube kanalu Poliklinike: https://youtu.be/Q4W0JYI7YYE

 

Print Friendly, PDF & Email