Na online stručnom skupu “Online psihodijagnostika djece i mladih: Mogućnosti i izazovi” održanom 24. studenog 2020. sudjelovalo je više od 800 psihologa i stručnjaka srodnih područja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Skup je organizirala  Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u partnerstvu s Bosansko-hercegovačkom integrativnom dječjom i adolescentnom psihoterapijskom asocijacijom (BHIDAPA), uz podršku Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog psihološkog društva.

U uvodnoj riječi ravnateljica Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander pozdravila se sve sudionike i predavače te predstavila ovaj skup kao novi korak fleksibilnosti i kreativnosti u svrhu očuvanja i osnaživanja uloge psihologa u vrlo neizvjesnim vremenima, kada je njihova dostupnost manja, a potreba za njima svakim danom sve veća.

Ispred Hrvatske psihološke komore sudionike je pozdravila predsjednica Andreja Bogdan, koja je istaknula ponos na brojne inicijative i uključenost psihologa od početka pandemije do danas, posebno ističući suradnju s Poliklinikom od prvih dana lockdowna u ožujku 2020., koja se ovim skupom nastavila.

Mr. sc. Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva, također je ohrabrio kolege na daljnje iskorake u dostupnosti psihologa građanima, posebno djeci i mladima, te je izrazio zadovoljstvo međunarodnom suradnjom na ovom skupu.

Mia Roje Đapić, mag.psych. iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba predstavila je smjernice Američke psihološke organizacije (American Psychological Association, 2020) za online psihologijska testiranja kroz osnovna načela za rad u izmijenjenim okolnostima.

U razgovoru s prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, psihologinja Mia Roje Đapić istražila je praktični pogled kliničkog psihologa s dugogodišnjim iskustvom na mogućnosti i izazove online psihodijagnostike. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander zaključila je da upravo fleksibilnost i kreativnost čine dobre osobine stručnjaka mentalnog zdravlja, uz stalno usavršavanje, ovog puta u tehnološkom smislu, i čuvanje etičkih principa našeg kodeksa bez obzira na metodologiju rada.

Dr. sc. Mirela Badurina iz BHIDAPA-a predstavila je mogućnosti upotrebe projektivnih tehnika online putem, o kojima se posebno educirala proteklog proljeća pri Oaklander trening centru iz Kalifornije, SAD. Predstavila je online korištenje crteža, asocijativnih karata, pješčanika (…) te uputila sudionike na korisne materijale i stranice kako bi isto mogli odmah uvesti u svoju svakodnevnu praksu.

Prikazan je kratki video odabranih dijelova online psihologijske obrade provedene prošlog tjedna od strane psihologinje Poliklinike Mije Roje Đapić, s djetetom koje je uz svoje roditelje ljubazno dalo pristanak da se video koristi u edukativne svrhe, na čemu smo im posebno zahvalni.

Na samom kraju dr. sc. Valentina Ružić i Krunoslav Neralić, dipl. ing. rac. predstavili su nova IT rješenja za psihološka testiranja koja razvija Naklada Slap te pozvali sve kolege na suradnju, prijedloge i komentare jer, kako je zaključila dr. sc. Ružić, samo uz međusobnu suradnju možemo napredovati.

Zahvaljujemo svim predavačima i kolegama koji su nam se danas pridružili te se vidimo ubrzo na novim stručnim druženjima.

Print Friendly, PDF & Email