Video “I ovo smo mi… u digitalnom okruženju” Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba dobio je posebno priznanje žirija u srednjoškolskoj kategoriji na filmskom natječaju “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”, koji su Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez organizirali u sklopu 3. Dana medijske pismenosti. Prijavljeno je ukupno 35 filmova – 25 u osnovnoškolskoj i 10 u srednjoškolskoj kategoriji.

Žiri sastavljen od predstavnika organizatora – Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Irena Domitrović iz UNICEF-a, Sanja Zanki Pejić iz Hrvatskog filmskog saveza i Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr – birao je po tri najbolja u obje kategorije.

Cilj natječaja bio je potaknuti djecu i mlade da progovore o iskustvima koja oni ili njihovi vršnjaci doživljavaju u virtualnom okruženju i ujedno o tome osvjestiti odrasle, prvenstveno roditelje. Rok za prijave filmova bio je 17. travnja. Dio filmova prijavljen je još u prvoj polovici ožujka, no dio ih je dovršen, ili u potpunosti snimljen tek nakon uvođenja mjera zaštite od koronavirusa i zatvaranja škola.

“Lijepo je vidjeti da kreativnost djece i mladih nije smanjena ni u karantenskim uvjetima. Iako je rad na filmu inače timski rad, mnogi su pronašli sjajna rješenja i bez fizičkog kontakta sa svojom filmskom ekipom snimili dobre filmove”, komentirala je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza.

Čestitamo našem Odboru mladih te drugim sudionicima i dobitnicima nagrada. Filmove osnovno- i srednjoškolaca o online odrastanju koje je žiri proglasio najboljima možete pogledati u nastavku. Čestitamo i ponosnim koordinatoricama Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, psihologinjama Ani Mariji Španić, Elli Selak Bagarić i Tei Brezinšćak, a u izradi ovog videa stručna podrška je bio i psiholog Krešimir Prijatelj.

Među osnovnoškolcima prvo mjesto dodjeljeno je filmu “Naš online život, o kojem roditelji trebaju znati” Medijske grupe Osnovne škole Dalj:

Pobjednik u srednjoškolskoj kategoriji je film “Naš online život” Lovre Hokmana s Prve školske televizije iz Elektrostrojarske škole Varaždin:

 

Print Friendly, PDF & Email