Video i pismo odraslima Dječjeg odbora Poliklinike

Povodom 15 godina rada Poliklinike članovi Dječjeg odbora Poliklinike, četiri djevojčice, snimile su video o tome što očekuju od roditelja i odraslih koji je prikazan uzvanicima na svečanoj proslavi u Preporodnoj dvorani HAZU-a 6. veljače 2018.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon prikazanog videa pročitale su svoje pismo odraslima:

“Dragi odrasli!

Ovo pismo pišu vam djeca i važno nam je da nas dobro čujete, kao što smo vam rekli  našem filmiću. Većinom podučavate vi nas i na tome vam hvala. Bez vas ne bismo znali da se treba jesti povrće iako su slatkiši bolji i da se treba ići u školu kad nam se ne da. Ali isto tako nemojte zaboraviti da djeca imaju puno toga naučiti vas.

Vi ste svi jednom bili djeca, ali ne možete znati što je u našim glavama.

Zato, prva stvar koju vam imamo za reći je – slušajte nas, pitajte nas kako smo, što nam je fora, a što bezveze.

Kad vam kažemo, shvatite nas ozbiljno jer nama su naše brige i radosti najveće što mogu biti.

Kad se vratimo iz škole nemojte nas pitati samo koliko smo dobili iz testa i koju ocjenu su dobili drugi. Pitajte nas kako se osjećamo i samo budite uz nas da znamo da nismo sami.

Igrajte se s nama. Pokažite nam da vam je lijepo i zabavno u našem društvu. Nema veze ako je to vrijeme kratko, važno je da je naše i da vam u njemu ne zvoni telefon, da ne pogledavate na sat i ne brinete o poslu.

Nekad ćemo nešto zeznuti, to vam je normalno jer smo djeca. Pokažite nam što ne trebamo, ali i što trebamo raditi.  Nemojte nas manje voljeti kad pogriješimo.

Koliko god vam se nekad čini drugačije, vi ste naši glavni uzori i vi ste najvažnije osobe u našim životima. I kad se pravimo da nije tako, vi ste naši roditelji i vaša ljubav nam je potrebna.

A osim roditelja, svi vi odrasli utječete na naš život. I za vas imamo važnu poruku – sjetite se da smo mali, znatiželjni, zaigrani, ponekad i nestašni. Nemojte se zato ljutiti na nas. Pokažite nam svojim primjerom kako živjeti, pokažite nam svojim primjerom da treba poštovati druge, da nasilje nije dobro i da ovaj svijet može biti ljepše mjesto.

Ako nekad ne znate kako to učinite, nemojte se suzdržavati pitati. I slušati. MI vam imamo puno toga za reći.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email