U organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i  Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar 7. srpnja 2019. održano je javno predavanje za stručnjake na temu „Understanding and Working with Children and Families affected by Parental Alienation – Hearing the Authentic Voice of the Child and Intervening to Help Recovery“ (hrv. „Razumijevanje i rad s djecom i obiteljima pogođenim otuđenjem od roditelja: Slušanje autentičnog glasa djece i interveniranje za pomoć oporavku”).

U sklopu svog trećeg posjeta Hrvatskoj, gdje kontinuirano educiraju i superviziraju stručnjake Poliklinike, predavanje su održali britanski stručnjaci i međunarodni autoriteti u području rada s djecom i obiteljima u visoko konfliktnim razvodima roditelja te inicijatori Europskog udruženja stručnjaka koji se bave otuđenjem, dr. Karen Woodall i Nick Woodall iz Family Separation Clinic (hrv. Klinika za razdvojene obitelji), London. Uz neosporno znanje i iskustvo koje imaju, Nick i Karen prenijeli su nam podršku, inspiraciju i poticaj za daljnji intersektorski rad u ovom području.

U dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar okupilo se više od 200 sudionika iz različitih sektora skrbi za djecu – zdravstva, socijalne skrbi, policije, pravosuđa, odgoja i obrazovanja te nevladinih udruga. S obzirom na veliki interes stručne javnosti, predavanje se prenosilo uživo u knjižnici Nastavnog zavoda, čijim djelatnicima i ravnatelju dr. Zvonimiru Šostaru iskreno zahvaljujemo na stalnoj suradnji i podršci. Tražilo se mjesto više pa su nas mnogi pratili putem live streama na Facebooku, komentirali i postavljali pitanja.

Ravnateljica Poliklinike prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, dr. sc. Lanu Petö Kujundžić otvorile su skup minutom šutnje za tragično ubijenu socijalnu radnicu Blaženku Poplašen. Predstavljen je video isječak kliničkog intervjua s otuđenom majkom (skrivan identitet majke i djeteta) kao uvod u temu. Načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Tatjana Katkić Stanić također je prigodnim riječima pozdravila sudionike i pohvalila inicijativu za održavanje ovog predavanja. Karen i Nick Woodall zatim su održali predavanje.

Glavni zaključci na koje su se predavači osvrnuli odnose se na promatranje otuđenja kao emocionalnog zlostavljanja, javnozdravstvenog problema i pitanja zaštite djece, uz naglasak na nužnost zajedničkog djelovanja raznih sektora, posebice pravosuđa, sustava socijalne skrbi i zdravstva. Predavači su posebnu pozornost skrenuli na moguće zlouporabe članka 12. Konvencije o pravima djeteta te jasno i eksplicitno naglasili da je direktivno pitanje djeteta s kim želi živjeti i prihvaćanje odgovora djeteta kao konačne odluke, kršenje prava djeteta i sudjelovanje u zlostavljanju emocionalne prirode. Na kraju skupa razvila se rasprava te je publika predavačima postavljala brojna zanimljiva pitanja, kako uživo, tako i putem društvenih mreža. Kroz raspravu hrvatskih i međunarodnih sudionika s predavačima, sutkinjom dr.sc. Lanom Petö Kujundžić i psihologinjom Poliklinike Mijom Roje Đapić proizašli su konkretni prijedlozi za unapređenje rada u slučajevima otuđenja.

Karen i Nick Woodall zahvalili su osobito ravnateljici Poliklinike prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander na pozivu i suradnji te najavili skoro održavanje konferencije na temu otuđenja u središnjoj Europi, a ovim putem mi stručnjaci Poliklinike još jednom zahvaljujemo njima na svakom trenutku predanog rada u zaštiti djece.

 

 

Print Friendly, PDF & Email