Psihologinja Poliklinike Ella Selak Bagarić gostovala je 7. travnja 2021. u emisiji Večernjeg TV kod novinarke Lane Kovačević, a tema je bilo nefunkcioniranje sustava zaštite djece povodom tragičnog slučaja preminule 2,5 godišnje djevojčice, žrtve obiteljskog nasilja:

– Voljela bih da ovo dijete koje je doista žrtva ne bude zapamćeno samo kao tragedija. Ovo nam je prilika da mijenjamo stvari iz korijena. Za početak, da svi preuzmemo svoj dio odgovornosti, a onda da se usmjerimo na stvari koje doista treba mijenjati. U ljude treba i ulagati, a ne samo ih prozivati – naglasila je psihologinja Selak Bagarić u emisiji Večernjeg TV-a.

Posebno se osvrnula na pritisak koji roditelji zlostavljači vrše na stručnjake koji ih prijavljuju zbog zlostavljanja:

– Roditelji su nezadovoljni ako mi poduzmemo sve što moramo da zaštitimo dijete, i pitaju kako to da je naša Poliklinika dobila obradom rezultate da je dijete zlostavljano, a nitko to prije nije vidio. Tvrde da smo sigurno pogriješili pa rade pritisak na nas da povučemo nalaz i da ga promijenimo, dovode u pitanje rad stručnjaka. Nije to lako podnositi, no i to je dio posla, i mi uvijek kažemo “radije bismo da tuku nas nego djecu”. Međutim, doista se i mi pitamo kako je moguće da dijete dođe u Polikliniku, a da nitko drugi u sustavu ranije nije zabilježio da to dijete doživljava neko nasilje? Kad u Poliklinici donosimo zaključak o nekom djetetu, donosi ga multidisciplinarni tim. To nije mišljenje jednog psihologa, nego mišljenje tima od barem troje stručnjaka. To je potrebno zato što su to odluke i situacije koje su vrlo kompleksne, i zahtijevaju različit pogled na dijete i više informacija. U centrima za socijalnu skrb to je još kompleksnije, jer moraju prikupiti i informacije od škole/vrtića, od pedijatra/liječnika… Kad pogledate rad centara i nas koji se bavimo zaštitom djece i pritiske s kojima moramo živjeti od strane roditelja, to vam bude paradoksalno. Osobu prijavite za to da je počnitelj nasilja, a sutradan se toj osobi morate očitovati. Dakle, mi se moramo očitovati zlostavljačima. I to je OK, i to je njihovo pravo. Ali, u isto vrijeme jako se simplificira posao ljudi koji su zaduženi brinuti o djeci. Mislim da je pravi put kojim trebamo krenuti taj da se sluša struka, a drugo, da se toj struci onda i omogući da mogu provoditi pravilnike, zakone, smjernice, dakle sve ono što je na snazi.

– Smatrate li da je vaš sektor – sektor s kojim se vlada uvijek igra, da taj sustav prepušta ljudima kojima zapravo nije stalo? Nema ministra socijalne koji u svojoj karijeri nije imao barem jedan slučaj koji je zapanjio cijelu Hrvatsku. I ništa se ne mijenja –  pitala je novinarka Lana Kovačević.

– Mi stručnjaci smo si već dosadni, stalno pričamo iste stvari, i nakon slučaja Pag, i sada… I stalno se ide u izmjene zakona, u nekakve nove pravilnike, u nekakva nova tijela. U našem sustavu, gdje radimo s životima ljudi, ako se dogode propusti oni su ogromni i imaju značajan utjecaj na naš život. Stoga mi se čini da je sustav preopterećen. Brojke su poražavajuće, mnoga djeca su žrtve nasilja, mnoga djeca su svjedoci nasilja u obitelji, i to je dokumentirala policija. Na to su upozoravale međunarodne organizacije, jer to je nešto što se događa i u drugim zemaljama u situaciji lockdowna i krize. Veliki su pritisci i nije lako biti roditelj u takvim uvjetima. Dolazi do porasta nasilja, a k tome u vrijeme lockdowna djeca niti roditelji nisu imali pristup ustanovama kokje služe kao podrška roditeljstvu i pomoć u odrastanju. Meni se čini, a u razgovoru s kolegama dolazim do toga da i oni misle isto, da je nedovoljno stručnjaka u sustavu i da trebamo zapošljavanje stručnjaka. Dakle, mi možemo napraviti 55 novih pravilinika, ali što će se dogoditi nakon toga? To da će osobe koje rade u sustavu zdravstva i u sustavu socijalne skrbi morati napisati još 10 dodatnih dopisa? A tko će se baviti ljudima, tko će se baviti djecom?

Izvor: Večernji.hr 

Link: https://www.vecernji.hr/vijesti/kakav-je-zivot-djeteta-koji-svakih-sest-mjeseci-mijenja-skolu-obitelj-u-kojoj-zivi-sustav-mu-je-maceha-1482540  

 

 

Print Friendly, PDF & Email