Večernji list: “Djeca odrastaju u društvu koje tolerira nasilje, a reagiramo tek kad poteče krv”

U nastavku praćenja slučaja brutalnog napada u Kaštel Štafiliću Večernji list 31. kolovoza 2020. donosi u članku pod nazivom “Otac napadača iz Kaštela došao se ispričati” i izjave splitske psihologinje Mirjane Nazor te psihologinje Poliklinike Elle Selak Bagarić:

“Da je nasilje, ali i snimka nasilja koja je objavljena na društvenim mrežama odraz slike da kao društvo već godinama toleriramo nasilje, kazala je splitska psihologinja Mirjana Nazor.

– Nije pitanje kako sada reagirati, nego kako smo reagirali do sada. Mi kao društvo godinama toleriramo nasilje i to gotovo u svim segmentima. Sankcije za nasilnike, bez obzira za vrstu nasilja, minimalne su ili nikakve, i nasilnici, čini mi se, smatraju da svoje ciljeve mogu ispuniti jedino nasiljem, a da pritom znaju da neće snositi velike posljedice – kazala je Nazor.

Kako je naglasila, kaštelanski slučaj samo je jedan u moru slučajeva nasilja s kojima smo se susreli i nažalost jedan od slučajeva koji ide u prilog tezi, kazala je, da je nasilje uobičajena pojava.

– Pa u splitskim školama su se čak dogovarale tučnjave, nasilne akcije koje su učenici snimali. Vulgarno rečeno, to je novi način zabave za neke mlade – podsjetila je i naglasila da ne trebamo čekati nasilni događaj jer je to pitanje vremena, već da postoje stručnjaci koji trebaju unaprijed reagirati.

– Represija mora postojati, no ako ne djelujemo preventivno, nismo ništa riješili – kazala je Nazor.

Ključnim pak smatra jasno i jednako postupanje prema svim nasilnicima neovisno o dobi jer tretiranje njihova nasilja kao uobičajenog ili minimalno kažnjavanje nasilja ne vode rješenju.

Da djeca danas odrastaju u društvu koje tolerira nasilje, a reagiramo tek kada poteče krv, smatra Ella Selak Bagarić, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

– Poneki slučaj završi u medijima, a nasilje među djecom događa se svakodnevno – na ulici, u školama, na društvenim mrežama… Ključna je uloga prevencije i rane intervencije, a iako je javnost potresena kada dođe do eskalacije, pozivanje na odmazdu neće pomoći ni žrtvi ni počinitelju. Umjesto toga treba preuzeti vlastitu odgovornost i, kada se u našoj okolini dogodi nasilje – prijaviti ga, a ne okretati glavu, kako bi i žrtva i počinitelj dobili pomoć stručnjaka. U Hrvatskoj je iznimno mali broj prijava sustavu o nasilju, pogotovo od stručnjaka koji rade u školama, vrtićima… Pa onda, ako nasilje nazovemo dječjom igrom danas i ne radimo na prevenciji, sutra se pitamo odakle nam toliko nasilne djece. Ne ulazeći u konkretan slučaj, iz kliničkog iskustva mogu reći da kod nasilne djece uglavnom do izražaja dođu svi propusti odraslih iz njihove okoline, odnosno sve što smo kao društvo propustili dati na vrijeme. Sasvim je sigurno počinitelj pokazivao neke druge oblike problematičnog ponašanja i ranije – poručila je psihologinja Ella Selak Bagarić.”

Izvor: Večernji list: link https://www.vecernji.hr/vijesti/novi-detalji-o-nasilju-u-kastelima-uzrok-svega-je-dug-za-marihuanu-otac-pretucenog-otvorio-dusu-1427911

Print Friendly, PDF & Email