Večernji list: “Dijete mlađe od 15 godina ne može dati zreli pristanak na spolne odnose”

Povodom usvajanja zakona u Francuskoj kojim je ostavljena mogućnost nekažnjivog spolonog odnosa sa djetetom mlađim od 15 godina ako je ono pristalo na seks, novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić razgovarala je sa prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander koja je naglasila kako dijete mlađe od 15 godina ne može dati zreli pristanak na spolne aktivnosti:

“U Hrvatskoj je seksualni odnos s djetetom ispod 15 godina zlostavljanje jer se smatra da dijete u toj dobi ne može dati pristanak na seks s odraslom osobom. Neke su zemlje i strože pa u Finskoj i Belgiji dijete treba imati minimalno 16 godina da bi moglo dati pristanak na seksualni odnos, a u Irskoj je granica 17 godina. Može li uopće 13-godišnjakinja ili 14-godišnjakinja biti zrela za odluku da spava recimo s 25-godišnjakom?

– Dijete do 15 godina ne može dati zreli pristanak i gotova priča. Granica za pristanak na seksualni odnos minimalno treba biti 15 godina jer centri za kritičnost u mozgu kod djece nisu razvijeni da bi mogli dati zreli pristanak. Pa, zna se zašto je dijete do 18 godina. Djeca s manje od 15 godina nezrela su za tako važne odluke i nije to stvar svjetonazora, nego razvojne psihologije, dobrobiti i najboljeg interesa djeteta – rezolutna je psihologinja prof. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih. Da se nju pita, granicu za pristanak na seksualni odnos bi se i kod nas podigla na 16 godina.  Upozorava da su odrasli odgovorni postaviti granice za dobrobit djece, a ne otvarati vrata pedofilima koji zloupotrebljavaju djecu i često traže opravdanja da je djetetu s njima bilo lijepo i da je dijete pristalo na seks.

– Pedofili puno vremena potroše na zavođenje djeteta i to što se onda događa da dijete s 12, 13 godina pristane na seksualni odnos i misli da je zaljubljeno u pedofila, odnosno u pozornost kojom ih obasipa ne znači zreli pristanak. Pedofili puno lakše dolaze do ranjive djece koja doma nemaju pažnju pa se opravdavaju da je dijete pristalo na odnose – ističe Buljan Flander. I sama se susrela s djecom koja su mislila da su dala pristanak na seksualni odnos. Poslije shvate da je to bilo zlostavljanje.”

Tekst objavljen 5. kolovoza 2018. godine u cijelosti pročitajte u Večernjem listu na linku: https://www.vecernji.hr/vijesti/lolita-u-francuskoj-danas-ne-bi-bila-zrtva-zlostavljanja-1262276 

Print Friendly, PDF & Email