VAŽNO: Upute roditeljima o novim pravilima rada i ponašanja pri dolasku, kako pripremiti dijete prije dolaska u Polikliniku

Dragi i poštovani roditelji,

Nastavno na ranije obavijesti Poliklinike o promjenama u radu s obzirom na aktivnosti usmjerene mjerama o suzbijanju i širenju pandemije korona virusa, obavještavamo vas da Poliklinika od 4. svibnja 2020.godine nastavlja s uobičajenim aktivnostima sukladno preporukama nadležnih službi te poštujući higijensko-epidemiološke naputke Nacionalnog kriznog stožera Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kriznog stožera Grada Zagreba potrebne za siguran rad i (samo)zaštitu svih vas i nas, s kojima vas ovim putem upoznajemo i pri čemu nam je vaša suradnja od izuzetne važnosti.

Nemojte doći ako…

Ako dijete ili osoba u pratnji ima ikakve simptome bolesti dišnog sustava (prehlada, curenje nosa, kašljanje, kihanje, temperatura, bolno grlo). S opisanim simptomima ulazak u Polikliniku neće biti moguć.Telefonski odgodite termin, a po ozdravljenju dogovorite novi.

Prije dolaska u Polikliniku…

– pročitajte upute i obavijesti

osigurajte da dijete dolazi u pratnji samo jedne odrasle osobe

– ostavite sve stvari koje nisu potrebne poput igračaka, ruksaka… (dozvoljena bočica vode ili soka za dijete)

obvezno donesite sa sobom uputnicu (ako nemate važeću od ranije). Bez uputnice se ne može obaviti pregled ni neka druga usluga.

– pripremite broj zdravstvene iskaznice (MBO) ili osobne radi (OIB) radi provjere samoizolacije u sustavu CEZIH,

– dođite na termin u točno propisano vrijeme kada ste naručeni, kako bi djelatnici stigli iza svakog prozračiti i dezinficirati prostorije te da se u čekaonici ne nalazi istovremeno puno osoba

– pripremite dijete (prema savjetima i smjernicama u nastavku)

Kad dođete u Polikliniku…

– Prilikom dolaska u Polikliniku svima će biti izmjerena temperatura uređajem na daljinu.

– Svi koji ulaze u Polikliniku bit će upućeni na pranje i dezinfekciju ruku.

– Nužno je zadržavati minimalni razmak između osoba od 2 metra, stoga je neophodno da vaše dijete stalno bude uz vas.

– Preporuča se da u Polikliniku dođete sa zaštitnom maskom.

– Za vrijeme boravka vašeg djeteta u ordinaciji sa stručnjakom, molimo da ostanete na mjestu ispred sobe, kako bismo maksimalno ograničili nepotrebno kretanje.

Kako pripremiti dijete na dolazak u Polikliniku

Prije dolaska u Polikliniku u ovom periodu molimo vas da, rječnikom sukladno dobi djeteta, razgovarate s njim/njom i pripremite dijete na situaciju i postupke koji vas po dolasku u Polikliniku očekuju.

Važno je djetetu najaviti kako će osoblje u ustanovi nositi posebnu zaštitu (kute, vizire, maske, navlake na cipelama i rukavice) i zašto je to tako.

Možete reći: „Kada dođemo u Polikliniku, vodit ćemo računa da pratimo pravila koja će nam pomoći da svi budemo što sigurniji. To su pravila kojih se drže i djeca i odrasli. Na ulazu ćemo dezinficirati cipele, izmjeriti temperaturu i našpricati ruke posebnom tekućinom koja nam pomaže da ostanemo zdravi. Dobit ćemo i mi masku i rukavice. Zatim ćemo pričekati tamo gdje nam medicinska sestra kaže da sjednemo i važno je da ostanemo na tom mjestu, iako će ti biti malo dosadno nekoliko minuta. Zatim ćemo upoznati stručnjake kod kojih smo naručeni, koji će nositi posebnu odjeću, rukavice i maske. U redu je ako ti to bude nelagodno, ili ako ti bude čudno ili smiješno. Tamo idemo razgovarati, možda ćeš nešto crtati ili pisati, ili će te doktorica pregledati, ali to ćemo sve dogovoriti kada dođeš… Kada se upoznamo sa stručnjacima, otići ćeš na samo razgovarati s njima, a ja te čekam ispred sobe u kojoj ćeš biti i cijelo vrijeme ću biti ispred. Kako ti ovo sve zvuči?“

Postavljajte pitanja o tome ima li dijete dodatna pitanja, strahove ili brige oko dolaska.

Usredotočite se na stvari kod kojih vaše dijete ima mogućnost izbora. Na primjer: „Što bismo mogli raditi prije ili nakon Poliklinike kada završimo?“

Kada dođete u Polikliniku, recite osoblju što pomaže vašem djetetu da se opusti. Budite pozitivni i ohrabrujući prema djetetu, pohvalite ga/ju za vrijeme i nakon dolaska.

Savjete kako razgovarati s djetetom o koronavirusu možete naći na našoj web stranici na linku:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/t-portal-pitali-smo-psihologinju-sto-reci-djeci-o-koronavirusu-potaknite-ih-na-razgovor-jer-izbjegavanje-te-teme-kako-ih-ne-bismo-opterecivali-moze-biti-puno-stetnije/

I nadalje vas molimo da pratite preporuke nadležnih službi te da brinete o svom i zdravlju svojih bližnjih kao i da se pridržavate dobivenih naputaka jer nam je sprječavanje širenja infekcije i sigurnost djece zajednički cilj.

Krizni stožer Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Print Friendly, PDF & Email