Premda statistički podaci i dosadašnje znanstvene spoznaje ne ukazuju kako su djeca i mladi rizična skupina, s obzirom da je bolest kod njih u većini slučajeva popraćena blažom simptomatologijom, postoje određeni aspekti aktualnih okolnosti koji djecu i mlade čine ranjivijima. Njemačka je jedna od prvih država koja je upozorila na mogućnost porasta zlostavljanja djece uslijed trenutne politike ostanka u svojim kućama radi sprječavanja daljnje zaraze i prenošenja virusa.

Porast zlostavljanja djece nakon zatvaranje škola u Africi zbog epidemije ebole

UNESCO izvještava kako je 160 zemalja diljem svijeta zatvorilo svoje škole, što čini gotovo 87% svjetske populacije učenika. Premda u prošlosti nije zabilježena zdravstvena kriza koja bi dovela do edukacijske krize ovih razmjera, cilj zbog kojeg je došlo do zatvaranja škola je prevencija daljnje zaraze i očuvanje ljudskih života.

U periodu od 2014. do 2016. tijekom epidemije ebole, velik broj škola bio je zatvoren u Zapadnom dijelu Afričkog kontinenta. Zatvaranje škola je u navedenom periodu rezultiralo značajno većim seksualnim iskorištavanjem djece i povećanim brojem maloljetničkih trudnoća. Jenkins (2020) navodi kako je tijekom trajanja navedene zdravstvene krize u Sierra Leoneu, slučaj maloljetničkih trudnoća bio udvostručen i dosegnuo brojku od 14 000.

Porast zlostavljanja i zanemarivanje djece na američke nacionalne praznike kad su roditelji i djeca u svojim domovima

S druge strane, jedno američko istraživanje pokazalo je postojanje perioda u godini u kojima se zlostavljanje i zanemarivanje djece odvija značajno češće (McCharty i sur., 2016). Fizičko i emocionalno zlostavljanje te zanemarivanja djece bilo je značajno veće na sve nacionalne američke praznike, odnosno u periodu kada su i roditelji djeca bili u svojim domovima.

Odjel za zdravlje djece i mladih Sjedinjenih Američkih Država navodi niz rizičnih čimbenika zlostavljanja i zanemarivanja djece, a neki od najrelevantnijih su:              

– Nezaposlenost roditelja (roditelji više vremena provode kod kuće)

– Siromašne škole (nesuradljive i nepovezane s drugim institucijama)

– Nedostupnost centara za socijalnu skrb, zdravstvene zaštite djece i drugih sustava uključenih u zaštitu i dobrobit djece

Koronavirus i povećan rizik za obiteljsko nasilje: Kineski podaci

Situacija u svijetu nije bezazlena, jer osim zdravstvenih rizika potencijalno dovodi i do povećanog rizika za obiteljsko nasilje, kao i zlostavljanje i zanemarivanje djece. Tome u prilog svjedoči i povećan broj policijskih intervencija koji je u Kineskoj provinciji Hubei (iz kojeg se smatra da se koronavirus (COVID-19) virus inicijalno proširio) zbog obiteljskog nasilja utrostručio tijekom trajanja mjera samoizolacije. U istom periodu prošle godine, broj prijava za obiteljsko nasilje bio je 47, a ove godine ta brojka iznosi daleko više – 162.

Strahuje se od »epidemije zlostavljanja« zbog mjera fizičkog udaljavanja

Udruge diljem svijeta upozoravaju na „epidemiju zlostavljanja“ do koje bi moglo doći uslijed mjera fizičkog udaljavanja (zbog pandemije COVID-19) jer se djeci i mladima, kao naročito ranjivim skupinama, a u aktualnoj situaciji smanjuje mogućnost povjeravanja drugim odraslim osobama u koje imaju povjerenja (npr. učiteljima ili stručnim suradnicima). Uz navedeno, potencijalno dolazi i do osjećaja bespomoćnosti kod žrtava, tj. „da nemaju kamo pobjeći“, odnosno da je pristupačnost usluga za zaštitu i dobrobit djece i mladih u sjeni pristupačnosti zdravstvenih usluga s ciljem identifikacije i liječenja bolesti uzrokovane koronavirusom.

Smjernice za nedaleku budućnost

Nacionalna agencija za suzbijanje kriminala Velike Britanije (UK) upozorava roditelje kako trenutno stanje pandemije predstavlja rizik za povećano korištenje interneta kod djece, ali i odraslih. Povećane online aktivnosti u aktualnoj situaciji dovode do povećanog rizika da djeca postanu žrtve online seksualnih predatora. Isto tako, Internet Watch Foundation (IWF) upozorava na povećano korištenje elektroničkih uređaja kod djece i mladih koji zbog pandemije fizički ne odlaze u škole. IWF navodi kako se u posljednje vrijeme na internetu može naići na sve veći broj materijala koji uključuju neki oblik seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

Međunarodni centar za nestalu i zlostavljanu djecu (Centre for Missing & Exploited Children – ICMEC) iznosi alarmantne podatke o tome kako je tijekom svakog tjedna u ožujku ove godine zabilježen porast prijavljivanja seksualnog zlostavljanja djece na internetu, uključujući i grooming aktivnosti.

Kako smanjiti rizik od online seksualnog zlostavljanja djece i mladih (FBI, 2020):

– Raspravite o sigurnosti na internetu s djecom svih dobnih skupina kad se uključe u mrežne aktivnosti.

– Pregledajte i odobrite igre i aplikacije prije nego što ih Vaše dijete preuzme.

– Provjerite jesu li postavke privatnosti postavljene na najstrožu moguću razinu za mrežne sustave na elektroničkim uređajima.

– Pratite djecu kako se služe internetom

– Naglasite djeci da svakoga tko zatraži od njega da se uključi u mrežne seksualne aktivnosti treba prijaviti Vama ili drugoj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja i policiji.

Piše: Krešimir Prijatelj, mag. psihologije

Bibliografija:

Child Welfare Information Gateway (2004). Preuzeto 28. ožujka 2020. s: https://www.childwelfare.gov/pubPDFs/riskprotectivefactors.pdf

Jenkins, R. (2020). Commentary: Ebola taught us why closing schools may be extreme. Preuzeto 28. ožujka 2020 s https://www.concordmonitor.com/Closing-schools-33403296

Lockdowns around the world bring rise in domestic violence (2020). Preuzeto 28. ožujka 2020. s : https://www.theguardian.com/society/2020/mar/28/lockdowns-world-rise-domestic-violence

McCarthy, R. J., Miron, L. R., Milner, J. S., Coley, S. L., Ormsby, L. i Oliver, M. (2016). When does child maltreatment occur? Daily variations in child maltreatment among families served by the US Air Force Family Advocacy Program. Military behavioral health4(4), 364-372.

the Federal Bureau of Investigation (2020). Preuzeto 28. ožujka 2020. s: https://www.fbi.gov/scams-and-safety/protecting-your-kids

UNESCO (2020). Preuzeto 28. ožujka 2020. s: https://en.unesco.org/themes/education-emergencies/coronavirus-school-closures

Usta, J. i Farver, J. (2010). Child sexual abuse in Lebanon during war and peace. Child: care, health and health and development36(3), 361-368.

Print Friendly, PDF & Email