UNICEF Crna Gora 16. studenog 2016. je predstavio aplikaciju za djecu pod nazivom “NET prijatelji” usmjerenu na prevenciju online nasilja, u čijem je razvoju sudjelovala i psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Tea Brezinšćak.

Istraživanje UNICEF-a provedeno u okviru kampanje “Zaustavimo nasilje online” pokazalo je da 79% djece od 9 do 11 godina koristi internet i najčešće mu pristupa putem pametnog telefona. Isto istraživanje ukazalo je na slabosti u digitalnim vještinama djece i potrebom za podrškom. Naime, polovica ispitane djece iznijela je da se na internetu ne osjeća sigurno i ne zna što činiti u situacijama izloženosti neprimjerenim online ponašanjima. Svako deseto dijete tog uzrasta izvijestilo je da je imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu. Prema dobivenim podacima djeca u tim slučajevima najčešće zatvore prozor ili aplikaciju, a samo 2% prijavi nasilje.

Spoznaje iz istraživanja potaknule su UNICEF na razvijanje aplikacije koja će podignuti svijest djece i odraslih o opasnostima na Internetu te im pružiti znanja o odgovornom i sigurnom korištenju interneta, kao i načinima na koji djeca i odrasli mogu prijaviti nasilje. Aplikacija je razvijena u suradnji sa djecom, roditeljima, ambasadorom dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonijem Pušićem, muzičkim autorom Vladom Marašem, Studijom za interaktivni dizajn Fleka te stručnjacima iz područja razvoja djece, interneta i nasilja, među kojima je i psihologinja Poliklinike Tea Brezinšćak.

Aplikacija je zamišljena kao edukativna igra koja djecu vodi kroz stvarne situacije s kojima se mogu susresti koristeći internet te ih uči da spriječe, prepoznaju, zaustave i prijave nasilje s kojim se susretnu. Svojim sadržajem, korištenim jezikom i kreativnim rješenjima prilagođena je djeci u dobi od 9 do 11 godina, pri čemu su sadržaji zabavni i privlačni djeci, ali istovremeno potiču razvoj digitalne pismenosti.

U UNICEF-u Crna Gora ističu kako aplikaciju zajedno s djecom mogu koristiti i roditelji, a može poslužiti i kao inovacija u školama te tako pomoći svakom nastavniku, bez obzira na njegove digitalne vještine, da potiče kulturu nenasilja i podučava djecu online sigurnosti. Aplikacija je besplatna, dostupna na crnogorskom jeziku, a rađena je za Android kao i za iOS platformu te ju je moguće preuzeti na Google Playu i na App Storeu, a više informacija dostupno je na linku ovdje:  https://www.unicef.org/montenegro/campaigns_29976.html

Print Friendly, PDF & Email