U Zagrebu održana međunarodna konferencija o prevenciji nasilja u školama

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirali su međunarodnu konferenciju posvećenu prevenciji nasilja u školama pod nazivom ”STOP NASILJU MEĐU DJECOM: OD INSPIRATIVNIH PRAKSI DO ŠKOLA I ZAJEDNICA BEZ NASILJA”. Konferencija je održana 20. i 21. svibnja 2015.godine u Zagrebu, u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Konferenciju su pozdravnim govorom otvorili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, voditeljica programa za zaštitu djece UNICEF-a Ureda za Hrvatsku Martina Tomić Latinac te video porukom posebna izaslanica Glavnog tajnika UN-a za pitanja nasilja nad djecom, Marta Santos Pais.

Sudjelovali su brojni stručnjaci iz Europe i svijeta koji se bave problematikom vršnjačkog nasilja, istraživanjem tog područja te provedbom i evaluacijom postojećih programa prevencije nasilja u školama, te predstavnici UNICEF-a  Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Bugarske i Kazahstana, koji su aktivnim sudjelovanjem pridonijeli razmijeni iskustava i podrške sa svojim kolegama.


Tijekom prvog dana su između ostalih na konferenciji govorili: predstavnik Olweusovog Instituta za prevenciju vršnjačkog zlostavljanja iz Norveške, psiholog Reidar Thyholdt, savjetnica za zaštitu djece u Središnjem uredu UNICEF-a u New Yorku (NYHQ), Clarice Da Silva e Paula te Jasenka Pregrad, psiholog, psihoterapeut i klinički supervizor s preko trideset godina iskustva u vođenju i podršci stručnog razvoja nastavnika, psihoterapeuta i ostalih stručnjaka. Važno je istaknuti ključnu ulogu Jasenke Pregrad u razvoju nekoliko nacionalnih programa oblikovanih i provođenih uz podršku UNICEF-a u Hrvatskoj od 2003. do 2011.godine.

Kao predstavnica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba na konferenciji je sudjelovala psihologinja Renata Ćorić Špoljar.

Na konferenciji je predstavljen engleski prijevod priručnika za učitelje, za provedbu programa ”Za sigurno i poticajno okruženje u školama”, djelo hrvatskih stručnjaka. Program se u Hrvatskoj provodio od 2003. do 2012. godine, a pojedine škole ga nastavljaju  i danas.


Print Friendly, PDF & Email