U sklopu aktivnosti IN Fondacije za socijalnu inkluziju djece i mladih u Bosni i Hercegovini usmjerenih na prevenciju vršnjačkog nasilja ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander i psihologinja Tea Brezinšćak održale su 11. i 12. ožujka 2015. u Banja Luci edukaciju s ciljem osnaživanja školskog osoblja u područjima prevencije vršnjačkog nasilja i pružanja podrške djeci uključenoj u vršnjačkoj nasilje.

IN Fondacija – Fondacija za socijalnu inkluziju djece i mladih u Bosni i Hercegovini je osnovana 2009. godine u suradnji i uz financijsku podršku Stichting Kinderpostzegels iz Nizozemske, s ciljem poboljšavanja kvalitete života djece i mladih u svim sferama života važnim za njihov rast i razvoj. U svom je radu prvenstveno usmjerena na prevenciju nasilja, koje je odabrano kao jedno od ključnih programskih područja s ciljem da se adekvatno odgovori na ovaj rastući društveni problem, pod zajedničkim programskim nazivom „Nulta tolerancija na nasilje u životima djece u Bosni i Hercegovini”.

Osnovni ciljevi održane edukacije bili su jačanje znanja i vještina koje omogućuju oblikovanje sveobuhvatnih i empirijski utemeljenih prevencijskih aktivnosti, pravovremeno prepoznavanje znakova vršnjačkog nasilja te odabir strategija intervencije u skladu s potrebama pojedinog djeteta uključenog u vršnjačko nasilje.

Edukacijom su obuhvaćene sljedeće teme:

 oblici, raširenost i prepoznavanje vršnjačkog nasilja

 multisistemski pristup u prevenciji vršnjačkog nasilja

 rad s žrtvama i počiniteljima vršnjačkog nasilja

 rad s roditeljima djece uključene u vršnjačko nasilje

 uloga osobnih i profesionalnih resursa u suočavanju s vršnjačkim nasiljemPrint Friendly, PDF & Email