U organizaciji Udruge MoSt koja je time obilježila 20. godišnjicu rada s djecom i mladima s problemima u ponašanju održana je u Splitu 17. i 18. listopada 2019. konferencija „Mostovi podrške – izazovi suvremenog odgoja i odrastanja”. Konferencijom se željelo obilježiti značajan jubilej – 20. godišnjicu rada Udruge MoSt s djecom i mladima s problemima u ponašanju, progovoriti o trendovima na području rizičnih ponašanja djece i mladih, razmijeniti iskustva i znanja o načinima pružanja podrške djeci, mladima i obitelji te osnažiti kapacitete stručnjaka u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju. Udruga MoSt je Centar znanja u području Društvenog uključivanja i smanjenja siromaštva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom. Konferencija se održala uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te u partnerstvu sa Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Splitu.

Na konferenciji su izlagali stručnjaci iz Hrvatske i susjednih zemalja s dugogodišnjim iskustvom kreiranja i provođenja preventivnih programa, terapije i stručnog savjetodavnog rada usmjerenog na osnaživanje pojedinca, obitelji i zajednice. Programu je prisustvovalo više od 150 sudionika (socijalnih pedagoga, psihologa, rehabilitatora, socijalnih radnika, učitelja).

Prvog dana konferencije predavačice su bile prof. dr. sc. Marijana Majdak, doc. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat i dr. sc. Nika Sušac sa Studijskog centra socijalnog rada Sveučilišta u Zagrebu, koje su prezentirale recentna istraživanja koja su bila uvod u panel o stigmatizaciji djece i mladih čija ponašanja odstupaju od uobičajenog društveno prihvatljivog ponašanja . Među panelistima bili su predstavnici organizacije GRIG iz Beograda i DrogArt iz Ljubljane te predstavnici Centra za pružanje usluga u zajednici, Centra za socijalnu skrb Split i Dječjeg doma Maestral iz Splita.

Drugi konferencijski dan osmišljen je kroz predavanja i radionice. Uz prof. dr. sc. Natašu Jokić Begić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Milana Radovanovića iz Savjetovališta „Entera“ iz Beograda, pozvano predavanje na temu „Trauma i odrastanje“ održala je i doc. dr. sc. Bruna Profaca, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. U drugom dijelu dana rad se nastavio kroz radionice. Doc. dr. sc. Bruna Profaca je održala radionicu „Sekundarna otpornost“, a ostali voditelji radionica su bili Milan Radovanović iz Savjetovališta “Entera” iz Beograda, Ana Munivrana, prof psihologije iz Foruma za slobodu odgoja iz Zagreba te prof Igor Longo iz Splita.

Kao što u udruzi MoSt naglašavaju, ovom su se konferencijom učvrstile spoznaje kako „humanističke znanosti i pomagačka zanimanja čine ovaj svijet boljim mjestom i kako imamo zadatak svi zajedno, na različite načine davati podršku djeci i mladima u svim fazama njihovog odrastanja“.

Print Friendly, PDF & Email