U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ i Bosanskohercegovačke asocijacije za dječju i adolescentnu integrativnu psihoterapiju (BHIDAPA) u Sarajevu je u petak, 24. studenog 2017. godine prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, održala pozvano predavanje o zaštiti djece i Konvenciji o pravima djeteta.

Predavanje je realizirano u sklopu projekta „Because we care – edukacija o zaštiti djece“, namijenjeno djelatnicima i vršnjačkim edukatorima Centra, te vijećnicima Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Cilj projekta je educirati sve osobe uključene u rad Centra o važnosti Konvencije o pravima djece kako bi se povećala sigurnost i učinkovitost rada s djecom, te upoznati ih s mjerama i metodama kojima će pružiti podršku, sigurnost i zaštitu djeci.

Kroz svoj moto „Za mlade i bolje sutra“ Centar već deset godina predstavlja mjesto koje mladima nudi mogućnost rasta i razvoja, nudeći im priliku za susrete s drugim i drugačijim, razvijajući svoje talente, sposobnosti kroz dodatno neformalno obrazovanje. Posebno su posvećeni radu sa djecom u riziku, djecu iz siromašnih obitelji, ali i različitim projektima značajnim za zajednicu. Kvalitetnog partnera za realizaciju projekta imaju u BHIDAPA-i, asocijaciji koja se zalaže za očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja i kvalitete svakodnevnog življenja djece, adolescenata i odraslih poštujući europske standarde, a u skladu sa ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije.

Tijekom predavanja, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je govorila o značaju postojanja i poštivanja Konvencije o pravima djeteta, o načelima na kojima Konvencija počivao, o četiri osnovne skupine prava, te o posebno ranjivim skupinama djece. U drugom dijelu predavanja bilo je riječi o vrstama zlostavljanja i zanemarivanja djece, o načinu prepoznavanja djeteta koje je izloženo nasilju, te o tomu kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu, kako raditi multidisciplinarno i koji je niz koraka koje je neophodno uraditi ukoliko se neko dijete povjeri.

U zaključnom dijelu predavanja prof. dr. sc. Buljan Flander je naglasila odgovornost svakog pojedinca za zaštitu djece, da je šutnja i zatvaranje očiju od problema zlostavljanja znak podrške zlostavljačima, te pozvala nazočne volontere i uposlenike da ne bježe od razgovora sa djecom, uče ih primjerenim oblicima ponašanja, te im svojim primjerom i zaštitom pokazuju da je svijet sigurno mjesto za njih unatoč traumatskom iskustvu koje su preživjeli.

Više o ovom događaju možete pročitati na:

http://www.mladicentar.org/index.php/novosti/459-because-we-care-prof-dr-sc-gordana-buljan-flander-odrzala-predavanje-u-centru-za-mlade

Print Friendly, PDF & Email