U Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu ravnateljica prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je od 7. do 9. veljače 2020. vodila edukativni modul »Visokokonfliktni razvodi i  otuđenje djeteta« u sklopu edukacije iz dječje i adolescentne integrativne psihoterapije. S obzirom na značaj i učestalost ove problematike, a s ciljem zaštite djece i djelovanja u njihovom najboljem interesu, edukanti su stekli teorijska i praktična znanja te se upoznali sa rezultatima najnovijih istraživanja prikazanih u novoj knjizi prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander i psihologinje Poliklinike Mije Roje Đapić pod nazivom “Dijete u središtu (sukoba): Razvod roditelja, visoki konflikt i otuđenje: Znanost, teorija i klinička praksa“.

Potom je održan završni ispit te dodjela diploma i svečana promocija druge generacije dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta i savjetnika u Bosni i Hercegovini u sklopu edukativnog programa BHIDAPA-e (Bosansko-hercegovačke integrativne dječje i adolescentne psihoterapijske Asocijacije). U ispitnoj komisiji su bile:
prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med., neuropsihijatar i integrativni psihoterapeut za djecu i mlade – mentor,
prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, i
prof. dr. sc. Mirjana Graovac, dr. med., psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut.

BHIDAPA je započela s radom 2014. godine kao odgovor na nalaze istraživanja koji ukazali da je u BiH najveći deficit stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja razvojne dobi, te trenutno djeluje kroz tri centra: edukacijski, centar za zaštitu djece i istraživački centar, čime pokriva djelatnost primarne, sekundarne i tercijarne prevencije. S ciljem primarne prevencije, 2015. godine BHIDAPA je pokrenula prvi edukacijski program iz integrativne psihoterapije i savjetovanja djece i adolescenata, a 2017. godine je predstavila prvih devet europski licenciranih dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta.

I ove godine, nakon svih ispunjenih uvjeta po europskim propozicijama i uspješnog završnog ispita u kojem su edukantice prikazale zavidno znanje, odgovornost i profesionalnost u radu s djecom i adolescentima, Bosna i Hercegovina je postala bogatija za četiri integrativna psihoterapeuta za djecu i adolescente i dva integrativna savjetnika za djecu i adolescente. Čestitamo!

Print Friendly, PDF & Email