Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s CZSS Valpovo, Gradiška, Našice, Pakrac i Slavonski Brod organizirao je u Požegi 12. i 13. veljače 2020. dvodnevnu edukaciju o zaštiti djece roditelja u visokokonfliktnim razvodima pod nazivom “Dijete u središtu (sukoba): Znanost, teorija, klinička praksa pod vodstvom prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander, ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Cilj  edukacije bio je da sudionici razmijene iskustva te probaju ujednačiti praksu, kako bi se djecu u središtima obiteljskih sukoba što bolje zaštitilo. Edukacija je primarno namijenjena socijalnim radnicima i psiholozima centra za socijalnu skrb koji se u svom svakodnevnom poslu susreću s ovim problemom kao i stručnim suradnicima psiholozima osnovnih škola i vrtića s kojima centar za socijalnu skrb blisko surađuje.

“Što se tiče visoko konfliktnih razvoda i položaja djece u visoko konfliktnim razvodima na žalost to je tema o kojoj nemamo dovoljno edukacija, nemamo ujednačenu praksu, ne prepoznajemo zlostavljano dijete i tu djecu mi kao struka ne zaštićujemo. Takvo dijete ne može zaštiti samo psiholog u socijalnoj skrbi, niti psiholog ili psihijatar u zdravstvu ako nemamo suradnju pravosuđa. U takvim situacijama slučaj prepuštamo vremenu, a vrijeme je u tim situacijama djetetu neprijatelj. Ako dijete koje ima 3 ili 4 godine živi u visoko konfliktnom razvodu ono živi u ratnoj zoni pola svoga života i to su predmeti koji bi trebali biti žurni, to su situacije gdje bi socijalni radnici, psiholozi, psihijatri i stručnjaci mentalnog zdravlja trebali prepoznati da dijete pati, a sustav je taj koji bi trebao prisiliti roditelje da ne zlostavljaju svoju djecu.” – naglasila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander na radionici.

Pročitajte više na:

Portal 034

https://www.034portal.hr/u-pozegi-odrzana-edukacija-iz-podrucja-konfliktnog-roditeljstva-pod-nazivom–dijete-u-sredistu–sukoba—znanost–teorija–klinicka-praksa-642

Radio Vallis Aurea 

http://www.rva.hr/vijest/2020/7441-djeca-su-u-teskim-razvodima-emocionalno-zlostavljana-i-nedovoljno-zasticena?fbclid=IwAR3qClAgrNcZmcovXeB2TNDUK0yzRIbbKma-IozA6H–cuKbf3Y5zK0BVvM

Print Friendly, PDF & Email