U Nišu na 24. Oktobarskim susretima u socijalnoj zaštiti

“Roditeljstvo – dar, teškoća, šansa” bila je tema 24. Oktobarskih susreta u socijalnoj zašatiti održanih u Nišu 18. i 19. listopada 2018., u organizaciji Centra za socijalni rad ”Sveti Sava”, Komore socijalne zaštite i Centra za prava deteta. Ovaj ugledni stručno-znanstveni skup i ove godine je okupio veliki broj stručnjaka iz regije iz područja socijalnog rada, pravosuđa, državne uprave, medicine i znanosti. U okviru Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti održan je okrugli sto sa temom  „Izričita zabrana telesnog kažnjavanja dece u Srbiji – pozitivno roditeljstvo“ povodom najave uvođenja zakonske zabranje tjelesnog kažnjavanja djece u Srbiji.

Ella Selak Bagarić, psihologinja Poliklinike, održala je pozvano predavanje na temu “Prepoznavanje manipulacije djecom u brakorazvodu i otuđenja djeteta od roditelja”u kojemu su prikazane suvremene znanstvene spoznaje ovih problema, iskustva iz kliničke prakse Poliklinike, ali i preporuke u radu sa djecom i roditeljima. Psihologinja Selak Bagarić posebno se osvrnula na odgovornost sustava  i stručnjaka u ranoj intervenciji i dijagnostici, a iz perspektive zaštite najboljeg interesa pojedinog djeteta.

Pogledajte video-izvještaj sa 24. Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti:

 

Prenosimo dio izvještaja o skupu koji donosi Jugpress.com:

“Roditeljstvo je najlepši dar ali i najveća odgovornost. Problemi koje sa sobom nosi roditeljstvo su različiti – od  ekonomskih, preko psiholoških do društvenih. Oni se javljaju u bilo kojoj sredini, u čitavom svijetu. Međutim, ti problemi različito se rješavaju od zemlje do zemlje. Razlikuje se način na koji se  tim problemima prilazi i kako se oni rješavaju – ovo je zaključak dvodnevnog skupa Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti koji je okupio veliki broj psihologa, socijalnih radnika i ostalih stručnjaka koji se bave ovom problematikom. Učesnici skupa i predavači su, osim iz Srbije i iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine…… Činjenica je da sa razvodom roditelji ne prestaju da budu roditelji i da moraju da nastave da brinu o svom potomstvu, ali pri tome ne smeju da se služe manipulacijama i uslovljavanjem dece.

Ella Selak Bagarić sa Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba kaže da su zbog ovog problema stručnjaci u Hrvatskoj prilagodili sistem koji podrazumjeva zaštitu  djece koja se nalaze u ovoj poziciji:

„Ta deca pokazuju niz dramatičnih ponašanja i poteškoća i sva istraživanja u svjetu pokazuju da mi kao sustav koji se bavi zaštitom dece propuštamo tu djecu zaštititi. Manipulativnom roditelju stalno dajemo priliku i pomažemo mu, a djete pati. Zbog toga smo dosta radili na povezivanju svih institucija kako bismo našli modalitete za zaštitu te djece. Radi se o tome da stvari nazovemo pravim imenom, a rječ je o emocionalnom zlostavljanju djece koje je visoko rizično za njegov dalji razvoj“, zaključuje Ella Selak Bagarić.”

Print Friendly, PDF & Email