„Nastojanja Grada Dubrovnika u prevenciji nasilja nad djecom i među djecom“ bila je tema konferencije za novinare što su je jutros u Gradskoj vijećnici održale ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba doc.dr.sc Gordana Buljan – Flander i saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac – Bonačić.

Doc.dr. sc. Buljan – Flander, naime, održala je na tu temu i dvodnevni seminar koji su odslušali predstavnici škola, no, kako je rekla, nije prvi put da se toj vrsti edukacije nije odazvalo državno odvjetništvo, a ni suci. Oni i liječnici naime najmanje dolaze, iako su liječnici ti koji nasilje prvi trebaju prepoznati, dok suci odlučuju o sudbini djeteta, bez obzira radi li se o žrtvi ili počinitelju. A što se škola tiče, rekla je Buljan – Flander, ni jedna ne može tvrditi da kod njih nasilja nema, u svakoj ga ima bez obzira je li fizičko, emocionalno ili psihičko, škole se samo razlikuju po tome priznaju li da nasilje postoji u njihovoj sredini i kako na isto reagiraju. Jer posljedice nasilja od strane vršnjaka mogu biti strašne – od niskog samopoštovanja do pokušaja suicida.

Jedno od istraživanja o raširenosti nasilja u školi, u koje je bio uključen i Grad Dubrovnik, pokazalo je na primjer da 27 posto djece doživljava nasilje svakodnevno ili gotovo svakodnevno. Drugim riječima, svako treće dijete izloženo je nasilju. Čak 16 posto djece priznalo je da i sami čine nasilje, svakodnevno ili gotovo svakodnevno. Između tih 27 i 16 posto njih 8 posto su i žrtve i počinitelji. Tzv. provokativne žrtve. „To su visoke brojke i ne može mi ni jedna škola ni u Dubrovniku, ni u Zagrebu niti u bilo kojem gradu reći da nema u njezinoj školi nekog od oblika nasilja“, poručila je doc.dr.sc. Buljan – Flander.(Izvor: Dubrovački vijesnik )

Doc.dr. sc. Buljan – Flander  održala je na  temu nasilja nad djecom i među djecomi dvodnevni seminar koji su odslušali predstavnici škola, no, kako je rekla, nije prvi put da se toj vrsti edukacije nije odazvalo državno odvjetništvo, a ni suci.

Print Friendly, PDF & Email