U sklopu projekta Regionalnog resornog centra za zaštitu djece u Jugoistočnoj Europi (Child Protection Hub SEE) u Budimpešti je 21. i 22. prosinca održan trening s temom najboljeg interesa djeteta žrtve seksualnog nasilja. Trening je okupio stručnjake iz 9 zemalja – Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Mađarske, Moldavije, Rumunjske i Srbije. Našu su zemlju predstavljali stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Petra Šimčić, mag. psych. i Dominik Šmida mag. psych, te sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić, koja je bila jedan od trenera koji su vodili trening. Na treningu su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja koja se bave seksualnim nasiljem. Neki od njih bili su suci, pravnici, odvjetnici, državni tužitelji, predstavnici policije i psiholozi.

Cilj treninga bio je dijeljenje iskustava vezanih uz djecu koja su žrtve seksualnog nasilja iz perspektive različitih sektora, ali i iz perspektive više europskih zemalja. Raspravljalo se o pravnim okvirima seksualnog nasilja, dječjim pravima, najboljem interesu djeteta, postojećoj suradnji među sektorima te mogućnostima napretka.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prikazana je kao primjer dobre prakse vezane uz multisektorsku suradnju, te je u tu svrhu prikazan informativni video o radu Poliklinike:


Print Friendly, PDF & Email