Fundamental Right Agency (FRA) organizirala je skup „Osjećao sam se kao lutka“: Kako poboljšati sudjelovanje djece 28. travnja u Beču. Glavna tema bila je poboljšanje i osnaživanje sudjelovanja djece u pravnim postupcima te pravnom sustavu općenito. Prema FRA, preko 2 i pol milijuna djece u Europskoj Uniji (EU) svake godine sudjeluje u sudskim postupcima, najčešće kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela i uslijed razvoda svojih roditelja. Zbog toga izgradnja djeci prilagođenog pravosuđa mora biti prioritet svim uključenim stručnjacima. Djeca su bila uključena i u ovaj sastanak te su njihove ideje, svjedočanstva i priče uzeti s posebnom važnošću.

Od 39 stručnjaka različitih struka, iz različitih zemalja i institucija (Ministarstva, Instituta, Sveučilišta, Europskog Parlamenta, Vijeća Europe, Europske Komisije, UNICEF-a, UN-a, Suda, raznih nevladinih udruga), prisustvovale su predstavnice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander i Mia Roje, mag.psych. kao dvije od pet pozvanih kliničara, odnosno stručnjaka koji su u svakodnevnom kontaktu s djecom – kroz obradu, forenziku ili psihoterapiju. Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander kao ekspert u tom području uvela je sudionike u radionicu pod nazivom „Sudjelovanje djeteta u pravnim postupcima“, a Mia Roje, mag. psych. aktivno je sudjelovala u radionici „Sudjelovanje djeteta u medijima i istraživanjima“.

Kroz radionice, panel rasprave, predstavljanje istraživanja FRA i stručni dijalog ostvareni su glavni zaključci sastanka. Prije svega to je važnost ispitivanja stavova kako stručnjaka, tako i djece u pravnim postupcima. Nadalje, stručnjaci su postigli konsenzus oko toga da, prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, svako dijete ima pravo da ga se čuje u sudskom procesu te su stoga donijeli mnogo prijedloga kako te propise uvrstiti u svakodnevnu praksu. Stručnjaci su raspravljali o smjernicama FRA i UN-a te su osmislili planove za izradu novih smjernica sukladno zaključcima ovog sastanka. Posebno važnom pokazala se edukacija svih uključenih strana, kao i multidisciplinarni te intersektorski pristup u osiguravanju najboljeg interesa djeteta i djetetu prilagođenog pravosuđa.

Print Friendly, PDF & Email