Prvi mediteranski skup za zaštitu i dobrobit djece održan je od 1. do 3. lipnja u Albaniji, na Sveučilištu u Tirani. Na skupu je sudjelovalo 11 država Mediterana koje su predstavljali članovi ministarstava za socijalnu politiku i mladih te profesori odjela za psihologiju sveučilišta iz Slovenije, Alžira, Palestine, Izraela, Malte, Grčke, Turske, Albanije, Italije, Španjolske i Hrvatske. Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je predstavljao mag. psych. Dominik Šmida.

Skup je organizirao Haruv institut iz Jeruzalema koji je neprofitna i nevladina organizacija usmjerena educiranju stručnjaka i volontera za rad s zlostavljanom i zanemarenom djecom.

Svaki izlagač je prema unaprijed zadanim obrascima izložio podatke svoje države vezano za popis stanovništva s obzirom na razne aspekte poput nacionalnosti, religiozne pripadnosti te migracije, pravne, zdravstvene i obrazovne legislative kod djece i mladih, iskustva iz prakse, stanje državnih institucija koja se bave rizičnom djecom i mladima te koja su ograničenja te budući koraci u radu sa spomenutim populacijama.

Održana je i velika panel-rasprava te okrugli stol svih sudionika gdje su izneseni prijedlozi te dogovoreni konkretni daljnji koraci u stvaranju velike mediteranske platforme za zaštitu i dobrobit djece koja će biti dostupna stručnjacima uključenim u ovaj skup koji se planira sastajati jednom godišnje. Poliklinika je tako postala predstavnik za Hrvatsku na mediteranskoj platformi za zaštitu i dobrobit djece.


Print Friendly, PDF & Email